Zasady oznakowania produktów spożywczych są ściśle określone. Etykieta produktu musi spełniać konkretne kryteria. Zgodnie z unijnymi wytycznymi trzeba wyraźnie zaznaczać, czy w danej żywności znajdują się alergeny, czyli czy są to produkty niebezpieczne dla alergików. I to nie zawsze wystarczy już krótki dopisek na etykiecie produktu: produkt może zawierać soję, mleko.
Zobacz: Skanery zastąpią kasjerów w marketach
Jeśli etykieta jest dość duża i ma co najmniej 10 cm na opis produktu, to producent musi wymienić konkretny alergen wśród składników danego produktu. I dodatkowo alergen musi być np. wytłuszczony (podany grubą czcionką). Na przykład etykieta czekolady powinna wyglądać tak: „Składniki: tłuszcz kakaowy, kakao cukier, mleko, orzechy”. Istotne jest również to, że jeśli alergen występuje w nazwie danego składnika, to także musi to być wyraźnie podkreślone, np. trzeba podać „emulgator: lecytyna sojowa” zamiast „emulgator: E 322”, „mleko w proszku”.
Zobacz: Boże Narodzenie już w hipermarketach
Skąd producenci wiedzą, jakie składniki są alergenami? Mają odpowiednie przepisy, których muszą się trzymać. Podstawą jest Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 oraz załącznik II – substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Lista składników alergennych:
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe;
Skorupiaki i produkty pochodne;
Jaja i produkty pochodne;
Ryby i produkty pochodne
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
Soja i produkty pochodne
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne;
Seler i produkty pochodne;
Gorczyca i produkty pochodne;
Nasiona sezamu i produkty pochodne;
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
Łubin i produkty pochodne;
Mięczaki i produkty pochodne.