Na przełomie września i października zaobserowano znaczący wzrost cen warzyw krajowych spod osłon. - Pomidory malinowe były oferowane po 6-8 zł/kg; czerwone - 4,5-5,5 zł/kg, a gruntowe 2-3 zł/kg - poinformował PAP Maciej Kmera z rynku hurtowego w Broniszach.
Cukinia kosztowała 3,5-5,5 zł/kg; ogórki szklarniowe - 4-5 zł/kg, gruntowe - 4,75-5,5 zł/kg; bakłażany - 4,5-6 zł/kg; fasolka szparagowa - 3,5-5,5 zł/kg; papryka czerwona - 3,5-4,5 zł/kg.
Droższe warzywa korzeniowe i kapustne Za kalafior trzeba zapłacić - 3,5-5 zł/szt.; kapustę białą - 3-4 zł/szt.; marchew - 1,3-1,7 zł/kg, a za cebulę białą 1,4-1,75 zł/kg.
W związku z rosnącymi cenami krajowymi warzyw spod osłon uruchomiono import z Hiszpanii. Cukinie sprzedawane są w cenie 4,5-5,5 zł/kg; bakłażany - 5-6 zł/kg i papryka żółta i pomarańczowa w cenie 5-7 zł/kg.
Niewielki wzrost cen owocówNiekorzystne warunki pogodowe w mniejszym stopniu zaszkodziły owocom.
Szybko tanieją jabłka. Na poczatku września kosztowały 1,5 zł/kg, obecnie ich cena wynosi 0,7-1 zł/kg. Przez tegoroczną suszę szybko skończyły się borówki amerykańskie. Ich ceny oscylują wokół 40 zł/kg. Warto zaznaczyć, że w ubiegłym roku ich cena nie przekraczała 20 zł/kg.
Cytryny z Turcji, które pojawiły się w Polsce jako pierwsze w tym roku owoce cytrusowe kosztują 4,5 zł/kg. Źródło: PAP