W jednej partii mięsa z indyka na kotlety marki "Morliny" wykryto salmonellę. Ostrzeżenie GIS-u dotyczy partii nr 2261003002 mięsa z indyka na kotlety "Morliny" o wadze 500 g i terminie przydatności do spożycia: 29.09.2020 r. Jak podano w poniedziałkowym komunikacie, w wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto salmonellę z gr. O7 w czterech z pięciu badanych próbek mięsa.ZOBACZ TEŻ: Płacą za mieszkania grosze! Rządowe pokoje dla swoich
Ostrzeżenie przed zatruciem
Produkt może być niebezpieczny dla zdrowia i nie należy go spożywać. Pierwszymi oznakami salmonelli, czyli zatrucia wywołanego toksynami salmonelli, są biegunka, mdłości, wymioty. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" – zaleca GIS.
"Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" – informuje GIS.
Producentem mięsa jest Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgierzu powiadomił o sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kutnie (właściwego terenowo ze względu na siedzibę producenta kwestionowanego produktu). Powiatowy Lekarz Weterynarii przeprowadził urzędową kontrolę zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie i wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wycofania kwestionowanej partii produktu.
SPRAWDŹ TAKŻE: Startuje największy festiwal PROMOCJI w Polsce! Nawet 70 proc. taniej na znane marki