Niebezpieczne bakterie wykryto w serze żółtym gouda marki Ryki, sprzedawanym w plastrach paczkowanych po 135 g. Numer partii to 290351 a data minimalnej trwałości to 06.09.2019.
- Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Ustalono, że ww. partia trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu - podał GIS.
Inspektorat zaleca, aby w przypadku wystąpienia problemów po spożyciu sera objętego komunikatem, skontaktować się z lekarzem. Produkty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.
Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Okres inkubacji trwa około 3 tygodni. Po tym czasie pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.