Ser żółty

i

Autor: Wojciech Traczyk

W popularnym serze gouda znaleziono niebezpieczną bakterię. GIS ostrzega

2019-08-16 15:07

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w partii sera żółtego gouda w plastrach, produkowanego przez wykryto groźną bakterię listeria monocytogenes. Partia została wycofana ze sprzedaży.

Niebezpieczne bakterie wykryto w serze żółtym gouda marki Ryki, sprzedawanym w plastrach paczkowanych po 135 g. Numer partii to 290351 a data minimalnej trwałości to 06.09.2019.

- Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Ustalono, że ww. partia trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu - podał GIS.

Inspektorat zaleca, aby w przypadku wystąpienia problemów po spożyciu sera objętego komunikatem, skontaktować się z lekarzem. Produkty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.

Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Okres inkubacji trwa około 3 tygodni. Po tym czasie pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze