Orkiszowa pizza na cieście typu graham - bez mleka, jaj i pszenicy modyfikowanej

i

Autor: Shutterstock

Zakupy tylko przez internet! Coraz więcej Polaków kupuje jedzenie online

2020-12-17 12:45

Co 10. osoba w Polsce kupuje jedzenie online. Najbardziej powszechne jest to wśród mieszkańców największych miast, gdzie co piąty konsument zamawia produkty spożywcze przez internet – wynika z badania firmy doradczej CBRE.

Eksperci firmy wskazują, że zmiana preferencji konsumentów w kierunku e-zakupów jedzenia będzie wymagać większej powierzchni magazynów chłodniczych. Ich zdaniem już teraz widać ich dynamiczny rozwój, choć na razie inwestorzy napotykają na trudności.

„Bezpośrednie dostawy żywności do konsumentów będą coraz bardziej powszechne. Na razie ten segment jest w fazie rozwoju. Brakuje firm wyspecjalizowanych w dostawach żywności. A wiadomo, że dostarczenie do klienta świeżych warzyw czy owoców znacząco różni się od przewozu produktów odzieżowych czy kosmetyków” – mówi cytowana w komunikacie Beata Hryniewska z CBRE.

Jej zdaniem początek pandemii przyspieszył tę rewolucję i widać już dynamiczny rozwój powierzchni magazynowych skoncentrowanych właśnie na żywności. W kolejnych latach ten trend będzie się umacniał. Z badania wynika, że 12 proc. klientów robi zakupy spożywcze online. Największy odsetek takich e-konsumentów znajdziemy w miastach powyżej 500 tys. mieszkańców (22 proc.), a najmniej na wsi (8 proc.).

Ile Polacy wydadzą na świąteczne zakupy w 2020?

Wśród kupujących żywność online już 26 proc. robi to co najmniej raz w miesiącu. Rzadziej niż raz w miesiącu na tego typu zakupy wybiera się 14 proc. e-konsumentów, a 60 proc. nadal woli pójść do stacjonarnego sklepu.

„Chęć zobaczenia fizycznego produktu w przypadku jedzenia to bariera, która na razie jest dosyć istotna, ale wydaje się, że łatwo można ją przełamać. Dużo trudniej jest dobrać odpowiedni rozmiar ubrań, niż zdecydować o zakupie standardowych produktów, które znamy i lubimy. Makaron w sklepie online i stacjonarnym będzie dokładnie taki sam, podobnie z warzywami i owocami” – wskazuje Hryniewska.

Kryzys w Polsce. Polacy tyją, palą i piją na potęgę! Oto, jak pandemia wpłynęła na nasze odżywianie

Sonda
Czy kupujesz jedzenie online?

Eksperci CBRE wskazują kilka kluczowych czynników, które różnią magazyny z chłodnią od typowych nieruchomości logistycznych. Po pierwsze, koszt budowy i eksploatacji chłodni może być wygórowany, zwłaszcza dla niedoświadczonych deweloperów i wykonawców.

Po drugie, liczba wykwalifikowanych deweloperów i wykonawców magazynów chłodniczych jest niewielka i ograniczona. Tradycyjni deweloperzy rzadko decydują się na budowę chłodni ze względu na złożoność i koszt budowy obiektów z kontrolowaną temperaturą.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze