Kebab - kalorie, wartości odżywcze, jak zrobić?

i

Autor: Thinkstockphotos.com Kebab - kalorie, wartości odżywcze, jak zrobić?

Zostań Kebabem. Pomoże ci w tym ta "Tortilla" [ZDJĘCIA]

2019-04-05 12:03

Kebab to już praktycznie polska potrawa narodowa. Miłośnicy wschodniej potrawy ustawiają się w długich kolejkach. Jeżeli smak tłustego mięsa to za mało, możesz teraz... po prostu zostać kebabem.

Nowym hitem internetu jest nietypowy koc, który wygląda jak... tortilla. Dysponując takim okrągłym plackiem, możemy się w niego zawinąć i samemu stać się kebabem. Niestety, koc jest niejadalny. To najwyraźniej nie przeszkadza nabywcom, ponieważ narzędzie do transformacji człowieka w kebaba w sklepie Amazon ma średnią ocen 4,5 na 5 możliwych.

Jak w praktyce wygląda użytkowanie kocyka-tortilli pokazała użytkowniczka Twittera kryjąca się za nickiem Katrina. W jej galerii możemy zobaczyć kilka fotografii pokazujących jak powinno się używać kebabowego koca.

Gigantyczna, tekstylna tortilla to dzieło firmy Zen Life. Produkt kupić można m.in. na Amazonie, gdzie wyceniono go na niecałe 45 dolarów.

Kebab, ten najbardziej demokratyczny fast food świata, do Polski trafił w latach 90., po transformacji gospodarczej. Przez 25 lat naszej wolności  kebab z pachnących kminem budek zawędrował na domowe stoły. Stąd należy wnosić, że kariera kebabu nie wynika z jego ceny.

Może wciąż wielu Polaków woli się najeść, niż odżywiać, ale awans kebabu z ulicy w domowe pielesze raczej świadczy o naszym wyrobionym smaku. Przecież na rodzinne imprezy nie podajemy hot-dogów, ani burgerów w bułce, ale schab à la kebab, sałatkę à la kebab, a pewnie kwestią czasu pozostaje zastąpienia poczciwego strogonowa na zupę à la kebab.

Poszliśmy nawet o krok dalej. To polski start-up Vendizone skonstruował i wyprodukował w 2018 pierwszy na świecie automat sprzedający kabab w postaci pożywnych kanapek. Maszyna vendingowa o wdzięcznej nazwie Kebs&Go potrzebuje zaledwie 1,5 minuty na przygotowanie gorącej kanapki z kebabem. Z automatów z kebabem można skorzystać na razie w Warszawie, ale ich ekspansja jest już przygotowana. 

Doceniliśmy przede wszystkim zestaw orientalnych przypraw, którym doprawia się mięso, a są to: czosnek, ziarna kolendry, gorczyca biała, papryka słodka, kozieradka, rozmaryn, oregano, tymianek, chili i pieprz czarny. Pokochaliśmy ten smak miłością gorącą lecz trudną. Ciekawe na jak długo?  

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze