Masło

i

Autor: Shutterstock

Dlaczego masło jest takie drogie? Od 2016 r. podrożało niemal dwukrotnie!

2017-07-14 16:03

Masło jest prawie dwa razy droższe niż w 2016 roku – alarmują eksperci. Jeżeli tak dalej pójdzie, Polacy mogą zacząć ograniczać jego spożycie. Dlaczego ceny masła tak raptownie skoczyły w górę? Ile trzeba zapłacić za kostkę masła w poszczególnych sieciach? Te informacje znajdziesz w naszym artykule.

Jak utrzymuje Tomasz Kuzia, dziennikarz „Faktu", od lutego ur. ceny masła poszły w górę aż o 90 procent. Czy to oznacza, że masło wkrótce zniknie ze stołów mniej zamożnych osób? Jeszcze niedawno można było kupić kostkę masła na promocji za ok. 4 złote. Teraz 200 g masła kosztuje 5 – 8 złotych. To bardzo dużo jak na budżet Polaka o przeciętnych zarobkach.

Ile trzeba zapłacić za 200 g masła w poszczególnych sieciach?

Tesco: 5,49 zł – 7,59 zł
Auchan: 4,98 zł – 8,78 zł,
Carrefour: 4,99zł – 7,79zł
Biedronka: 4,29 – 6,84 zł (masło Mleczna Dolina bez laktozy na promocji, masło Extra, masło ekologiczne 175 g w cenie 5,99 zł za 175 g)*

ZOBACZ: Jaka kara grozi za rozwiązanie umowy z telewizją? [ABONAMENT RTV]

Naturalnie na rynku dostępne są tańsze, mniej zdrowe zamienniki masła. Przykładowo, 14 lipca opakowanie 550 g margaryny „Rama Classic" w Biedronce kosztowało 3,99 złotego. Smarowidła „masło-podobne" mają jednak więcej szkodliwych dla zdrowia dodatków i nie mogą dorównać pod względem smaku prawdziwemu masłu z 82-procentową zawartością tłuszczu.

CZYTAJ: Zapłacimy więcej za bezpieczny seks? Do 23 proc. ma wzrosnąć VAT na prezerwatywy

- Od połowy 2016 roku wszystkie ceny produktów mleczarskich w całej Europie zaczęły rosnąć. Ceny tzw. jednostek tłuszczu mlecznego, wykorzystywanych w produkcji masła, wzrastają ze względu na popyt – komentuje cytowany przez Strefę Agro Dziennika Zachodniego Roman Wieczorkiewicz, redaktor serwisu internetowego portalspozywczy.pl.

Ekspert pociesza w rozmowie ze strefaagro.dziennikzachodni.pl, że ceny masła osiągnęły już tak wysoki pułap, iż powinny ustabilizować się na obecnym poziomie lub spaść. Jeżeli jednak masło potanieje, nastąpi to najwcześniej za 3 – 5 miesięcy.

Oprac. na podst. *strefaagro.dziennikzachodni.pl, dlahandlu.pl, twitter.com/tomaszkuzia, biedronka.pl

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze