SuperBiz wiadomości MF ogłasza instrukcję dla kelnerów. Mają wydawać paragony

MF ogłasza instrukcję dla kelnerów. Mają wydawać paragony

18.07.2017, godz. 14:39
Kelner
foto: SHUTTERSTOCK

Paragony, a nie rachunki kelnerskie mają wręczać klientom kelnerzy oraz obsługa lokali gastronomicznych. Tak wynika z instrukcji Ministerstwa Finansów, którą opublikowano na stronie resortu. Różnica dla branży może wydawać się nieistotna, ale dla budżetu państwa znacząca. Przez brak paragonów fiskalnych budżet państwa traci rocznie miliardy złotych.

Ministerstwu Finansów chodzi o niewydawanie paragonów fiskalnych, a zamiast nich wręczanie rachunków kelnerskich, tzn. napisanych odręcznie, które mają być pokwitowaniem zapłaty. Mogą wyglądać podobnie jak paragon z kasy fiskalnej, ale jeśli nie zostanie przez nią wydrukowany oznacza to zazwyczaj, że nie zarejestrowano sprzedaży.

Sprawdź koniecznie: Kulisy pracy kelnerów [CZĘŚĆ II]

Od takiej transakcji właściciel biznesu prawdopodobnie nie odprowadza podatku, ukrywając swoje prawdziwe dochody. Traci na tym oczywiście Skarb Państwa i w efekcie wszyscy obywatele. Resort finansów przekonuje również, że choć kelnerem kieruje wielokrotnie uczciwość i dobra wola, często zdarza się, że są zmuszani przez pracodawcę do nienabijania rachunku na kasę.

To oczywiście niezgodne z prawem, niestety jednak nagminne zjawisko, które pogłębia tzw. szarą strefę.
Dokonanie sprzedaży z pominięciem kasy fiskalnej lub niewydanie paragonu skutkuje zazwyczaj otrzymaniem mandatu, którego wysokość może wynieść od 200 do nawet 4 tys. złotych. Dotyczy to zarówno właściciela restauracji, kierownika zmiany, jak i kelnera.

Na stronie Ministerstwa Finansów można zapoznać się z „Instrukcją dla kelnera".

Zobacz też: Ważne zmiany w kredytach hipotecznych. Łatwo zrezygnujesz z podpisanej umowy i spłacisz dług przed czasem

Instrukcja dla kelnera - rejestracja sprzedaży na kasie fiskalnej
1. Zawsze pamiętaj o zarejestrowaniu sprzedaży na kasie fiskalnej dla udokumentowania transakcji. Bez znaczenia jest czy klient płaci kartą, czy gotówką.
2. Po zaewidencjonowaniu sprzedaży na kasie wydrukuj paragon fiskalny i wydaj go klientowi.
3. Nie czekaj aż klient poprosi cię o paragon. To ty masz obowiązek wydać go klientowi.
4. Jeżeli klient płaci przy stoliku, zanieś mu paragon. Powinien go dostać zanim zapłaci. W przeciwnym wypadku może wyjść z lokalu zanim otrzyma paragon, a ty nie spełnisz swojego obowiązku.
5. Pamiętaj, że rachunek kelnerski nie zastępuje paragonu! Możesz go wręczyć klientowi razem z paragonem, nigdy zamiast niego.
6. Urząd skarbowy ma prawo skontrolować ewidencję sprzedaży na kasie fiskalnej.
7. Jeśli nie wydajesz paragonów lub nie rejestrujesz sprzedaży na kasie fiskalnej możesz zostać ukarany mandatem. To ty otrzymasz mandat, nawet jeżeli to ktoś inny nie pozwala ci rejestrować sprzedaży na kasie.
8. Nierejestrowanie transakcji na kasie fiskalnej to unikanie płacenia podatków!
9. Płacisz za to ty: oszust podatkowy zazwyczaj zatrudnia na czarno lub na umowy śmieciowe. Płaci za to reszta społeczeństwa: z podatków budowane są drogi, utrzymywane są szpitale, szkoły, policja, itp., z których oszust korzysta, sam nic nie dokładając.
10. Unikanie płacenia podatków to okradanie społeczeństwa. Nie bierz w tym udziału!

 

Źródło: /MF

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: