Tak wysokich cen warzyw nie było od dawna. Rekord padł w przypadku sałaty lodowej – za sztukę średnio zapłacimy 9,30 zł, co daje wzrost rzędu 230 proc. Za szpinak płaciliśmy dotychczas średnio 9,5 zł za kg, a w styczniu kosztował nawet do 22 zł/kg. Drogie są także pomidory – zapłacimy za nie ok. 11zł/kg (wcześniej średnio 5,5 zł) oraz papryka, której cena wynosi średnio 11 zł, a więc dwukrotnie więcej niż w zeszłym roku.
Zobacz także: Wysoka cena wody na lotniskach pod lupą UOKiK
Wciąż najtańsze są krajowe warzywa: cebula to wydatek rzędu 50 gr/kg (w 2016 roku musieliśmy zapłacić blisko 1,5 zł za kilogram) oraz kapusta, której cena zmieniała się podobnie. Marchew i pietruszka są o ponad połowę tańsze niż rok temu. Wśród owoców tanie są szczególnie jabłka, których ceny w tym roku są mniejsze o 10 -30 proc.
Źródło: onet.pl