Alergeny w produktach żywnościowych

i

Autor: ARCHIWUM

Tajemnice etykiety – składniki niebezpieczne dla alergików

2016-11-06 13:00

Producenci żywności mają obowiązek wyraźnego wymieniania w grupie składników dodatków alergizujących. Składniki takie wyróżniane są grubą czcionką. Jeśli masz alergię pokarmową, koniecznie dokładnie czytaj etykiety.

Zasady oznakowania produktów spożywczych są ściśle określone. Etykieta produktu musi spełniać konkretne kryteria. Zgodnie z unijnymi wytycznymi trzeba wyraźnie zaznaczać, czy w danej żywności znajdują się alergeny, czyli czy są to produkty niebezpieczne dla alergików. I to nie zawsze wystarczy już krótki dopisek na etykiecie produktu: produkt może zawierać soję, mleko.

Zobacz: Skanery zastąpią kasjerów w marketach

Jeśli etykieta jest dość duża i ma co najmniej 10 cm na  opis produktu, to producent musi wymienić konkretny alergen wśród składników danego produktu. I dodatkowo alergen musi być np. wytłuszczony (podany grubą czcionką). Na przykład etykieta czekolady powinna wyglądać tak: „Składniki: tłuszcz kakaowy, kakao cukier, mleko, orzechy”. Istotne jest również to, że jeśli alergen występuje w nazwie danego składnika, to także musi to być wyraźnie podkreślone, np. trzeba podać „emulgator: lecytyna sojowa” zamiast „emulgator: E 322”, „mleko w proszku”.

Zobacz: Boże Narodzenie już w hipermarketach

Skąd producenci wiedzą, jakie składniki są alergenami? Mają odpowiednie przepisy, których muszą się trzymać. Podstawą jest Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 oraz załącznik II – substancje  lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Lista składników alergennych:

Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe;
Skorupiaki i produkty pochodne;
Jaja i produkty pochodne;
Ryby i produkty pochodne
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
Soja i produkty pochodne
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne;
Seler i produkty pochodne;
Gorczyca i produkty pochodne;
Nasiona sezamu i produkty pochodne;
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
Łubin i produkty pochodne;
Mięczaki i produkty pochodne.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze