Jak chronić warzywa

2019-04-29 16:29

Uprawiając warzywa chcemy by były dorodne i zdrowe. Tymczasem często pojawiają się na nich pleśnie, zgnilizny czy plamy.

Lipiec: owoce i warzywa

i

Autor: Archiwum serwisu Cukinia

Objawy te mogą świadczyć, że zostały one porażone przez choroby np. alternariozę, szarą pleśń, mączniaka czy zarazę ziemniaka. Ale mogą być też wynikać z błędów w uprawie. Właściwa pielęgnacja warzywnika to połowa sukcesu. Zdrowe i odporne rośliny rzadko chorują, bo zadbane i silne rośliny lepiej opierają się infekcjom.

Aby uchronić swoje warzywa przed chorobami

- stosuj odpowiednie nawożenie (to ważne szczególnie w przypadku warzyw kapustnych, ogórków, pomidorów). Natomiast obfite nawożenie nie jest wskazane przy warzywach korzeniowych i cebulowych.

- stosuj zmianowość, czyli unikaj uprawy tych samych roślin na tych samych miejscach w kolejnych latach. Dzięki temu unikniesz atakowania roślin przez szkodliwe organizmy, przeżywające w glebie.

- stosuj uprawę współrzędną, tzn. uprawiaj rośliny w sąsiedztwie gatunków, które wzajemnie wpływają na siebie pozytywnie, co wzmocni ich odporność np. dla selera korzystne jest sąsiedztwo ogórków lub kapusty

- unikaj nadmiernego zagęszczenia upraw, będą wówczas mniej narażone na działanie szkodliwych czynników.

- obserwuj swoje uprawy, aby odpowiednio wcześnie zareagować i wychwycić szkodniki.

Jeśli wykryjesz pierwsze ogniska choroby zastosuj opryski. To najpopularniejsza forma ochrony roślin przed chorobami. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów: od tych najbardziej naturalnych, które są bezpieczne dla roślin, po chemiczne - działające szybko. To często po nie sięgamy by ratować nasze plony. Ważne, aby takie preparaty kupować w sklepach ogrodniczych, w których można jednocześnie zasięgnąć fachowej porady u sprzedawcy. Ważne też by stosować się do zaleceń producenta.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki