Lipiec: owoce i warzywa

i

Autor: photos.com Cukinia

Jak chronić warzywa

2019-04-29 16:29

Uprawiając warzywa chcemy by były dorodne i zdrowe. Tymczasem często pojawiają się na nich pleśnie, zgnilizny czy plamy.

Objawy te mogą świadczyć, że zostały one porażone przez choroby np. alternariozę, szarą pleśń, mączniaka czy zarazę ziemniaka. Ale mogą być też wynikać z błędów w uprawie. Właściwa pielęgnacja warzywnika to połowa sukcesu. Zdrowe i odporne rośliny rzadko chorują, bo zadbane i silne rośliny lepiej opierają się infekcjom.

Aby uchronić swoje warzywa przed chorobami

- stosuj odpowiednie nawożenie (to ważne szczególnie w przypadku warzyw kapustnych, ogórków, pomidorów). Natomiast obfite nawożenie nie jest wskazane przy warzywach korzeniowych i cebulowych.

- stosuj zmianowość, czyli unikaj uprawy tych samych roślin na tych samych miejscach w kolejnych latach. Dzięki temu unikniesz atakowania roślin przez szkodliwe organizmy, przeżywające w glebie.

- stosuj uprawę współrzędną, tzn. uprawiaj rośliny w sąsiedztwie gatunków, które wzajemnie wpływają na siebie pozytywnie, co wzmocni ich odporność np. dla selera korzystne jest sąsiedztwo ogórków lub kapusty

- unikaj nadmiernego zagęszczenia upraw, będą wówczas mniej narażone na działanie szkodliwych czynników.

- obserwuj swoje uprawy, aby odpowiednio wcześnie zareagować i wychwycić szkodniki.

Jeśli wykryjesz pierwsze ogniska choroby zastosuj opryski. To najpopularniejsza forma ochrony roślin przed chorobami. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów: od tych najbardziej naturalnych, które są bezpieczne dla roślin, po chemiczne - działające szybko. To często po nie sięgamy by ratować nasze plony. Ważne, aby takie preparaty kupować w sklepach ogrodniczych, w których można jednocześnie zasięgnąć fachowej porady u sprzedawcy. Ważne też by stosować się do zaleceń producenta.

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze