Pracodawca a upał

2013-06-11 14:01

Gdy z nieba leje się żar, nie sposób pracować bez wypicia minimum 2 litrów płynów dziennie. Każdy pracownik wykonujący swoje obowiązki na powietrzu lub w pomieszczeniu powinien mieć dostęp do wody dystrybuowanej bez ograniczeń.

W czasie upałów pracodawca ma obowiązek dostarczać pracownikom bezpłatne napoje. Jeśli wykonujesz swoje obowiązki w otwartej przestrzeni, np. pracujesz na budowie lub w ogrodnictwie, firma powinna zagwarantować ci wodę, gdy temperatura otoczenia przekracza 25 stopni, a w pomieszczeniach (np. w biurze), gdy słupek rtęci przekracza 28 stopni Celsjusza.

ILE WODY NA PRACOWNIKA

Jednak przepisy prawa już dokładnie nie określają, jaka porcja wody należy się pracownikowi. Wiadomo, że powinny to być ilości, które zaspokajają jego potrzeby podczas całego dnia pracy. A te mogą być różne, bo osoba pracująca fizycznie
ma większe zapotrzebowanie na napoje chłodzące niż pracownik biurowy. W niektórych firmach jest to określone w regulaminie pracy.
Jednak przepisy prawa już dokładnie nie określają, jaka porcja wody należy się pracownikowi. Wiadomo, że powinny to być ilości, które zaspokajają jego potrzeby podczas całego dnia pracy. A te mogą być różne, bo osoba pracująca fizyczniema większe zapotrzebowanie na napoje chłodzące niż pracownik biurowy. W niektórych firmach jest to określone w regulaminie pracy.

WODA W BUTELCE LUB Z DYSTRYBUTORA

Przepisy nie określają też, w jaki sposób pracodawca ma dostarczać zimne napoje. Jeśli praca jest wykonywana poza siedzibą firmy, do obowiązków szefa należy zapewnienie pracownikom stałego dostępu do butelek z wodą mineralną lub innymi napojami chłodzącymi. Dodatkowo osobom wykonującym prace w otwartej przestrzeni, przy których mogą się pobrudzić, a nie mają dostępu do bieżącej wody, firma ma obowiązek dostarczyć do mycia około 90 litrów wody dziennie na każdego pracownika. Natomiast pracownicy biurowi najczęściej mają do dyspozycji dystrybutor z wodą źródlaną lub mineralną. Pracodawca może stosować też inne rozwiązanie, przekazując na bieżąco pracownikom napoje w miarę potrzeb albo w wyznaczonym terminie (np. raz w tygodniu lub każdego dnia). Ilość płynów powinna być wystarczająca do zaspokojenia potrzeb pracownika aż do czasu, kiedy ma zostać wydana kolejna porcja napojów.

UWAGA! Pracodawca nie może nie wydawać podwładnym napojów i w zamian wypłacać im pieniądze. Nie może też wymagać od pracowników, by kupowali sobie sami wodę.

Musi również zadbać o to, by w gorące dni w pomieszczeniach firmy była zapewniona odpowiednia do pracy temperatura.

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze