Przykład cateringu Pomelo
W przypadku Cateringu Pomelo, Black Friday rozpoczął się oficjalnie w piątek, ale grupa klientów, która zapisywała się na promocję wcześniej, miała dostęp do ofert już w czwartek. Klienci mieli do wyboru zniżki w wysokości 250 zł przy zamówieniu na 16 dni, 500 zł przy zamówieniu na 32 dni oraz 1000 zł przy zamówieniu na 60 dni.
Postanowiliśmy podjąć nietypową decyzję i zaproponować naszym klientom zniżki kwotowe. Z biznesowego punktu widzenia byliśmy gotowi podzielić się większymi niż zwykle rabatami, pod warunkiem, że klienci pozostaną z nami na dłużej - mówi CEO Cateringu Pomelo, Bartłomiej Foszer.
Okazało się, że klienci byli zainteresowani taką propozycją, pomimo dostępności ofert innych cateringów opartych na zniżkach procentowych. Wyniki mówią same za siebie - Pomelo Catering odnotował 40% wzrost przychodów z okazji Black Friday w porównaniu z rokiem poprzednim. Firma wygenerowała przychody równoważne połowie miesięcznego obrotu w zaledwie pięć dni.
Preferencje klientów przedstawiały się następująco:
- 48% klientów zdecydowało się na zamówienia trwające przynajmniej 16 dni
- 34% klientów wybrało plany na ponad 32 dni
- 18% klientów wybrało plany na ponad 60 dni
Ciekawym wnioskiem jest to, że tylko 8% zamówień pochodziło od nowych klientów. To pokazuje, jak istotne jest budowanie bazy klientów przez cały rok. Podsumowując, Black Friday przyniósł cateringom dietetycznym znaczący wzrost zamówień. To dowodzi, że strategie oparte na wartościowych zniżkach i budowaniu lojalności klientów przynoszą pożądane rezultaty w branży cateringowej.