1. Zjedz w pierwszej kolejności
Umieść na lodówce listę jedzenia, które należy zjeść w pierwszej kolejności ze względu na termin przydatności. Pomaga to zużyć produkty spożywcze zakupione wcześniej. Na liście umieść również resztki z obiadu, aby nie zostały zapomniane. Np. pieczoną pierś kurczaka, czy 2 szklanki zupy warzywnej. Jeśli nie lubisz kuchennej biurokracji, możesz również wyznaczyć półkę „Zjedz to w pierwszej kolejności” w lodówce, czy spiżarni.
2. Gotuj to, co naprawdę lubisz
Gotuj tylko to, co naprawdę lubisz. Nadwyżki jedzenia szybciej znikają, jeśli są to ulubione potrawy. Dodatkowy kotlet można zjeść na zimno na kanapce. Masz za dużo bigosu, zamroź go na później. Lubisz ziemniaki? Nadmiar można odsmażyć lub dodać do innych ziemniaczanych potraw. Inaczej mówiąc, jeśli masz niski budżet na jedzenie, gotuj kulinarne pewniaki.
3. Przyrządzaj dania jednogarnkowe
Większość dań jednogarnkowych to mieszanina wielu składników, które w powolnym gotowaniu osiągają pełnię smaku. Takie dania jak warzywno-mięsne potrawki, gulasze, bigosy, curry, chili, leczo można ugotować z tego, co masz pod ręką. Śmiało używaj różnych warzyw, zmieniaj mięsne składniki lub zamiast nich używaj nasion roślin strączkowych.
Polecany artykuł:
4. Zacznij kompostować odpady żywnościowe
To nieuniknione, że będziesz mieć resztki jedzenia, których nie można zamrozić, czy przerobić. Zamiast wyrzucać je do śmieci, zamień je w nawóz o dużej zawartości składników odżywczych za pomocą pojemnika na kompost. Z biegiem czasu te skrawki rozłożą się i stworzą idealną ściółkę do dodania do ogrodu. Jeśli mieszkasz w mieście, korzystaj ze specjalnych zbiorczych pojemników na odpadki organiczne.
5. Zrób rosół z warzywnych obierek
Oszczędny bulion warzywny z obierek to sprytny sposób na zagospodarowanie odpadów, które powstają w każdej kuchni. Wykorzystując obierki otrzymujemy dwa bonusy. Mamy mniej do wyrzucania i zyskujemy pyszny bulion - bazę do zup warzywnych. Następnym razem, gdy obierasz marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek, nie wyrzucaj obierek, przechowaj je w lodówce, a gdy się uzbiera odpowiednio dużo - ugotuj bulion. Jak to zrobić? Obierki przesmaż na odrobinie oleju, dodaj wodę i gotuj do uzyskania esencjonalnego bulionu. Przecedź go i stosuj jako bazę zup oraz sosów.
6. Daj czerstwemu pieczywu nowe życie
Czerstwe pieczywo można wykorzystać do przygotowania grzanek lub zapiekanek. Kromki bułki lub białego chleba namoczone w mieszaninie mleka i jajek wystarczy usmażyć na tłuszczu, aby stały się przepysznym posiłkiem. Wysuszone pieczywo można samodzielnie zetrzeć na tartą bułkę, zamiast kupować w sklepie.
7. Zaprzyjaźnij się z zamrażarką
Wiele przepisów nie wykorzystuje całej puszki przecieru pomidorowego lub zielonego groszku, czy butelki wina. Tę przysłowiową jedną łyżkę przecieru, pół kieliszka wina, czy garstkę warzyw warto zamrozić. Większość zamrożonych produktów można przechowywać w hermetycznym pojemniku przez trzy do sześciu miesięcy.
8. Przestrzegaj terminów przydatności
Termin „należy spożyć do” umieszcza się na opakowaniach szybko psujących się produktów, takich jak nabiał, ryby, mięso, wyroby garmażeryjne, niepasteryzowane soki. Po terminie przydatności do spożycia nie należy jeść tych produktów ze względu na ryzyko zatrucia. Dlatego staraj się zużyć świeże ryby, mięso i nabiał w ciągu 12-24 godzin od zakupu. Albo zamroź.
9. Zobacz, powąchaj, spróbuj
Wiele osób wyrzuca całkiem dobre jedzenie, które się przeterminowało, nawet jeśli nie jest zepsute ani nieświeże.“Najlepiej spożyć przed” umieszcza się na produktach, które nawet po terminie nie ulegają natychmiastowemu zepsuciu. W tej grupie znajdują się m.in. makarony, towary sypkie, konserwy, przetwory, oleje, napoje i alkohole. Zawsze obejrzyj, powąchaj, spróbuj, nim wyrzucisz.
10. Zrób większe zakupy podstawowych produktów
Warto mieć w spiżarni większe ilości podstawowych produktów takich, jak mąką, makaron, przecier pomidorowy, fasolka lub ciecierzyca w puszkach oraz przyprawy suche i w płynie. Duże opakowania starczą na dłużej, są tańsze i nie trzeba co chwilę chodzić do sklepu.
11. Improwizuj w kuchni
Gotując z niskim budżetem, warto przestrzegać jednej ważnej zasady, jeśli nie masz jakiegoś składnika, to użyj zamiennika, która akurat jest pod ręką. Większość zielonych warzyw można dowolnie zmieniać. Pesto można przygotować nie tylko z liści bazylii, rukoli, czy szpinaku, ale nawet liści rzodkiewki, czy sparzonego jarmużu. Jeśli w przepisie wymagana jest papryka, to możesz użyć każdego koloru. Jeśli nie masz cebuli, użyj pora (także zielonych części, są intensywne w smaku), szalotki, dymki, szczypioru, czy czosnku. Ograniczenia wyzwalają kreatywność.
12. Uprawiaj warzywa na parapecie
Na kuchennym parapecie można prowadzić uprawę hydroponiczną, czyli w kulturze wodnej, wielu warzyw. Po zanurzeniu korzeni w wodzie cebula lub czosnek wypuszczą aromatyczny szczypior. Zwiędnięta pietruszka obrodzi natką. Nawet odcięta piętka kapusty pekińskiej da popis witalności.
13. Nie kupuj bez planu lub na głodnego
Idąc do sklepu zrób plan zakupów. Bez listy sprawunków skończysz z nadmiernymi zakupami, co zawsze prowadzi do marnowania żywności. Zaplanuj więc tygodniowy jadłospis, nawet w bardzo ogólny sposób, i przygotuj listę zakupów. Zakupy na pusty żołądek nigdy nie są dobrym pomysłem. Przez głód kupujemy za dużo niezdrowych przekąsek lub składników, których tak naprawdę nie potrzebujemy. Przed zakupami upewnij się, że masz pełen żołądek, a w kieszeni listę sprawunków.
14. Ratuj zwiędnięte sałaty i zioła
Sałata lekko zwiędła, zioła oklapły? Wstaw je do miski z zimną wodą na kilka minut. Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek trzymaj na dolnej półce w drzwiach lodówki, jak bukiet, w pojemniku z wodą. Wystarczy odciąć szyjkę w butelce po wodzie i zamienić ją na ziołowy wazon lodówkowy.
15. Z nadwyżek rób przetwory
Czerwona cebula, marchewka i rzodkiewka doskonale nadają się do marynowania, a przejrzałe owoce można łatwo zamienić w dżem.
16. Kupuj od lokalnych rolników
Kupowanie świeżych produktów od miejscowych hodowców wspiera lokalną społeczność. Sezonowe warzywa i owoce są zdrowe i tańsze. Warzywa i owoce uprawiane w odległych zakątkach świata, często pozbawione są walorów smakowych. Drogie i szybko trafią do kosza.
17. Jedzenie przechowuj prawidłowo
Upewnij się, że wiesz, jak prawidłowo przechowywać żywność, aby pozostała jak najdłużej świeża. Do przechowywania w lodówce używaj szklanych naczyń ze szczelnymi pokrywkami, aby szybko i łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz. Jeśli masz ziemniaki, pamiętaj, aby trzymać je w chłodnym, suchym miejscu, najlepiej w nieprzepuszczalnym dla światła i przewiewnym worku jutowym, aby nie wykiełkowały.
18. Uprawiaj własne zioła
Ogranicz marnowanie żywności, pielęgnując własny ogródek ziołowy w doniczkach. Będziesz mieć zawsze tyle świeżych liści i pędów, ile potrzebujesz, bez zbędnych wydatków i góry plastikowych doniczek.
19. Rób przegląd spiżarni
Regularnie rób przegląd tego, co masz w lodówce i spiżarni. I jak najszybciej wykorzystaj te produkty, które się o to proszą. Zwiędła papryka? Dodaj ją do zupy, sosu lub dipu. Puszka ciecierzycy kupiona miesiąc temu. Zużyj ją do potrawki lub sałatki, nim kupisz następną.
20. Poświęć chwilę na uporządkowanie zakupów
Wystarczy 20 min., żeby sprawunki zamienić w półprodukty, które ułatwią ci gotowanie, a do tego mniej będziesz wyrzucać. Dużą porcję mięsa warto podzielić na kotlety lub kawałki, które starczą na jeden obiad. Marchew, rzodkiewkę, seler naciowy, można obrać i przechowywać w lodówce w słoikach z wodą. Będą od razu gotowe do użycia.
Nie uwierzysz, jak wiele zaoszczędzisz na prądzie dzięki tym kilku prostym nawykom!
Włącz podcast i posłuchaj!
Listen to "15 sposobów na niższe rachunki za prąd [PORACHUNKI OSOBISTE]" on Spreaker.