W ciągu roku ceny żywności na świecie poszły w górę o niemal 10 proc. Bardzo podrożał nabiał. Za mleko i jego przetwory trzeba płacić aż o ponad 8 proc. więcej. To skutki zmniejszenia produkcji mleka w UE.
Zobacz: Hazard w internecie pod lupa KNF
W górę poszły też ceny oleju – o ponad 7 proc. Najbardziej podrożał olej palmowy, bo znacznie spadł poziom jego produkcji w Malezji, a zapasy tego produktu na świecie są niewystarczające, by zapewnić potrzeby konsumentów.
W górę idzie również cena cukru. Rok do roku indeks cen jest wyższy o 75,1 proc. Na świecie brakuje tego produktu i wszystko wskazuje na to, że deficyt szybko nie zostanie uzupełniony. Także możemy spodziewać się kolejnych wzrostów cen.
Zobacz: Ceny gazu mogą pójść w górę
Niewiele podrożało mięso, głównie wołowina. Przyczyną tego są ograniczone dostawy wieprzowiny w UE i mięsa owczego w Oceanii. Z kolei ceny drobiu zwyżkują na skutek wzmożonego popytu na to mięso z krajów azjatyckich.
Źródło: money.pl