Jakie produkty najczęściej padają oszustwom? Sprawdź w naszej galerii!
Fałszowanie jedzenie staje się coraz częstszym i niebezpiecznym procederem. W polskim prawie wciąż brakuje sposobów na walkę z oszustami. Jak podkreśla Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności, urzędnicy sprawdzają żywność. Ale mogą to robić tylko w przypadkach tej pochodzącej z legalnych źródeł.
Zobacz także: Popełniła jeden błąd. Zapłaciła za kebab tysiące złotych
Jak pisze „Dziennik gazeta Prawna" na polskie stoły trafia coraz więcej jedzenia produkowanego w miejscach, do których powinna wkroczyć policja. Niestety sądy często umarzają sprawy związane z fałszowaniem żywności z uwagi na niską szkodliwość czynu. Pozostaje pytanie czy oszukiwanie klientów i narażanie ich na ewentualne problemy zdrowotne jest rzeczywiście niską szkodliwością?
Czytaj także: Tak oszukują nas na jedzeniu w barach i restauracjach
Najczęstsze oszustwa z jakimi możemy się spotkać to fałszowanie składu na etykietach. W wielu produktach, na przykład kupowanych na wagę, nie mamy możliwości sprawdzenia jej składu, a to właśnie tutaj producenci najczęściej mijają się z prawdą. Podobnie sprawa wygląda z żywnością wysoko przetworzoną.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna