badania w laboratorium

i

Autor: Aquarius Studio/Shutterstock.com

Czym jest tlenek etylenu? Gis ostrzega przed skażoną żywnością

2021-09-05 7:00

Tlenek etylenu, czyli epoksyetan co jakiś czas jest wykrywany w produktach spożywczych dostępnych w Polsce, o czym informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Gdy tylko wyjdzie na jaw zatrucie substancją, towar jest wycofywany ze sklepów, a klientom nakazuje się zwrot. O ile przeciętny konsument zdaje sobie sprawę, czym grozi zatrucie salmonellą, to tlenek etylenu może brzmieć dla niego enigmatycznie. Nie bez powodu Unia Europejska zabroniła jego stosowania w żywności. W poniższym tekście wyjaśniamy dlaczego substancja jest uznawana za szkodliwą.

Tlenek etylenu w żywności. Skąd się bierze i dlaczego jest zabroniony

Z reguły tlenek etylenu stosowany jest jako środek bakteriobójczy i grzybobójczy. Stosuje się go często w przemyśle chemicznym, np. do sterylizacji narzędzi lekarskich, czy fryzjerskich. W żywności używany był do eliminacji pałeczek Salmonelli. Jest więc całkiem "pożytecznym" związkiem chemicznym. Problem w tym, że jego spożywanie może prowadzić do chorób nowotworowych.

ZOBACZ: Zanieczyszczone lody wycofane z Biedronki! Lepiej ich nie jedzcie

Zatrucie czy rotawirusy

Jak podaje CIP-PIB (Centralny Instytut Ochrony Pracy - Państwowy Instytut Badawczy) tlenek etylenu używany jest również przy produkcji płynów zapobiegających zamarzaniu, tekstyliów, detergentów, rozpuszczalników, pianek poliuretanowych, leków i klejów. To łatwopalny i bezbarwny gaz, który przypomina w zapachu eter.

Jak z kolei podaje Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny - Państwowy Instytut Badawczy, tlenek etylenu to substancja kancerogenna i genotoksyczna. Spożywanie jej stanowi zagrożenie dla konsumenta i to niezależnie od jego stężenia w produkcie. Dlatego też Unia Europejska zabroniła używania go w żywności.

Tlenek etylenu może powodować poważne szkody na zdrowiu

Spożycie tlenku etylenu w większych ilościach wiąże się z konkretnymi objawami. Zetknięcie z substancją może powodować poważne oparzenia skóry i uszkodzenia oczu, podrażnianie dróg oddechowych, senność, lub zawroty głowy. Z kolei długotrwałe i powtarzające się narażanie na tlenek etylenu prowadzi do uszkodzenia narządów.

Sonda
Czy tlenek etylenu powinien być zabroniony w żywności?

Z kolei osoby, które pracują w warunkach narażenia na tlenek etylenu mogą mieć objawy takie jak ból oczu, gardła, trudności w oddychaniu, nieostre widzenie, zawroty głowy, nudności, bóle głowy, drgawki, pęcherze na skórze, wymioty, kaszel, a także większe prawdopodobieństwo poronienia, zwyrodnienie jąder, czy zmniejszenie liczebności plemników w nasieniu.

Ponadto długotrwałe narażenie może prowadzić do białaczki, nowotworów tkanek limfatycznych i piersi. Nie można również wykluczyć, że kontakt z tlenkiem etylenu doprowadzi do wad genetycznych przyszłego dziecka.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają