Salmonella w sałacie z Lidla
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella w badanych próbkach mieszanek sałat z określonych poniżej partii - podaje GIS. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - zaalarmował GIS. Chodzi o mieszanki sałat producenta AVIT Adam Rytel, Niepiekła 9, 09-142 Załuski. Mowa o dwóch rodzajach mieszanek:
- Mieszance Toscana Mix, Metro Chef wyprodukowanej dla Makro Cash and Carry Polska S.A., al. Krakowska 61, 02-183 Warszawa, numerze partii 22524 H/13 z terminem przydatności do 20.08.2024.
- Mix Sałat Klasyczny, Ryneczek Lidla, numerem partii 22524, terminem przydatności do 20.08.2024.
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Jak podaje GIS, dystrybutorzy produktów niezwłocznie wycofali wskazane partie ze sprzedaży. Dodatkowo Lidl Sp. z o.o. Sp. k. poinformowała konsumentów o możliwości zwrotu wycofywanej partii w opakowaniach 400 g w każdym sklepie sieci bez okazywania paragonu. Plakaty o trwającym procesie wycofania zostały umieszczone w sklepach, w których partia była dostępna oraz na stronie internetowej.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Objawy zakażenia Salmonellą
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Zakażenie Salmonellą (salmonelloza) jest częstą chorobą bakteryjną atakującą przewód pokarmowy. Bakterie Salmonella zwykle żyją w jelitach zwierząt i ludzi. Najczęstszą formą zakażenia u ludzi jest zakażona woda lub żywność. Okres inkubacji w przypadku zakażenia Salmonellą wynosi zazwyczaj od 6 do 48 godzin. Objawy zakażenia Salmonellą są następujące: nudności,wymioty, bóle brzucha, gorączka (do 39°C), biegunka.