Oszczędny pasztet z podrobami

i

Autor: Shutterstock

Groźne bakterie w pasztecie z dzika

2020-10-05 8:35

W pasztecie pieczonym z dzika stwierdzono groźne bakterie wywołujące chorobę zwaną listeriozą. Sanepid nakazał wycofanie produktu z rynku i zlecił odkażanie zakładu, w którym powstał. Sprawdź, czy masz w domu taki pasztet.

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność bakterii listeria monocytogenes w pięciu badanych próbkach określonego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Chodzi o pasztet pieczony z dzika, 200 g wyprodukowany przez zakład Provincja sp. z o.o. przy ul. Daszyńskiego 60 w Sulęcinie (woj. lubuskie). Data ważności widniejąca na opakowaniu to 26.10.2020, a numer partii: 16/09/2020.

Według informacji GIS, Inspekcja Weterynaryjna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała producenta produktu, a także Państwową Inspekcję Sanitarną. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie przeprowadził kontrolę w zakładzie produkcyjnym PROVINCJA SP. Z O.O., ustalił pochodzenie surowca oraz listy odbiorców niezgodnego produktu.

Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające. Wydano decyzję o zawieszeniu produkcji w zakładzie Provincja do czasu uzyskania wyników zgodnych w zakresie obecności Listeria monocytogenes. Zakład rozpoczął procedurę wycofania produktów z rynku. W zakładzie przeprowadzono mycie i dezynfekcje (poprzez zamgławianie).przedmiotowej sprawie.

Osoby, które mają trefny pasztet nie powinny go spożywać. A jeśli już to się stało, to w przypadku wystąpienia objawów choroby (objawy podobne do grypy, wymioty, biegunka) należy skontaktować się z lekarzem.

Tańczące z promocjami 1 X

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze