Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność bakterii listeria monocytogenes w pięciu badanych próbkach określonego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Chodzi o pasztet pieczony z dzika, 200 g wyprodukowany przez zakład Provincja sp. z o.o. przy ul. Daszyńskiego 60 w Sulęcinie (woj. lubuskie). Data ważności widniejąca na opakowaniu to 26.10.2020, a numer partii: 16/09/2020.
Według informacji GIS, Inspekcja Weterynaryjna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała producenta produktu, a także Państwową Inspekcję Sanitarną. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie przeprowadził kontrolę w zakładzie produkcyjnym PROVINCJA SP. Z O.O., ustalił pochodzenie surowca oraz listy odbiorców niezgodnego produktu.
Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające. Wydano decyzję o zawieszeniu produkcji w zakładzie Provincja do czasu uzyskania wyników zgodnych w zakresie obecności Listeria monocytogenes. Zakład rozpoczął procedurę wycofania produktów z rynku. W zakładzie przeprowadzono mycie i dezynfekcje (poprzez zamgławianie).przedmiotowej sprawie.
Osoby, które mają trefny pasztet nie powinny go spożywać. A jeśli już to się stało, to w przypadku wystąpienia objawów choroby (objawy podobne do grypy, wymioty, biegunka) należy skontaktować się z lekarzem.