Jak podaje "Fakt" w ostatnich dwóch tygodniach najbardziej wzrosły ceny warzyw. W tym samym czasie spadły ceny mięsa na kotlety. Dotyczy to zarówno drobiu jak i wieprzowiny. Potaniały też wyroby wędliniarskie. Drożej o niecałe 8 proc. trzeba jednak zapłacić za ziemniaki i pomidory. W górę poszły też ceny marchwi (3,6 proc.).
Z informacji "Gazety Wyborczej" wynika także, że wzrosły ceny zieleniny. Jest dużo drożej niż przed rokiem o tej samej porze. Rabarbar rok temu był po ok. 4 zł za kg, teraz kosztuje 8-9 zł za kg.
Zaskakują ceny szparagów. Rok temu można było kupić pęczek za 10-12 zł, teraz trzeba zapłacić 18-19 zł. Fasolka szparagowa kosztuje nawet 69 zł za kg. Przed rokiem na starcie sezonu nowalijek kosztowała już 35 zł. Rekordowo drogi jest też por. W zestawieniu z 2020 r. podrożał nawet o ponad 60 proc.
Za drożyznę odpowiada m.in. zimna wiosna. Chłodno było też w Hiszpanii i Niderlandach, skąd docierają do nas nowalijki, zanim pojawią się polskie. Na wysokie ceny wpływa więcej czynników. Jednym z nich są warunki, które przeszkadzają pszczołom zapylać kwiaty.