Ile kosztują faworki?
W karnawale w cukierniach prym wiodą rozmaite pączki i faworki. Ich ceny w tym roku są dość wysokie. Jednak najbardziej porażają ceny faworków. Wielu łasuchów będzie musiało obejść się smakiem. Sprawdziliśmy, ile kosztują faworki w piekarniach, lokalnych, cukierniach oraz u gwiazd. Ceny w niektórych miejscach szokują. Najtaniej kruchy słodki chrust kupimy w piekarniach, tam kilogram faworków kosztuje około 120 zł. Drożej będzie w cukierniach. W lokalnej cukierni kilogram faworków kosztuje od 160 do 180 zł. Najbardziej swoje słodkie wyroby wyceniają celebryci.
Faworki Magdy Gessler CENA
W znanej warszawskiej cukierni "Słodki Słony" Magdy Gessler kilogram faworków to wydatek ponad 200 zł. Piekarze i cukiernicy sprzedają swoje słodkości na wagę na życzenie klienta, ale i już zapakowane w małe pudełka. Ile w "Słodki Słony"? Opakowanie 485 g kosztuje 105 zł! Nawet cena widniejąca przy małych kilkusetgramowych paczuszkach skutecznie zniechęca do zakupu, bo oscyluje ona w granicach 25-50 zł.
W takiej sytuacji pewnie tańszą opcją będzie przygotowanie tych słodyczy w domu. Do przygotowania faworków potrzebne są następujące składniki: mąka pszenna, jaja, cukier, gęsta śmietana, minimalna ilość soli i spirytusu, smalec lub olej. Przed nami Tłusty Czwartek, który wypada w tym roku 8 lutego. Wtedy przed cukierniami i piekarniami ustawią się kolejki. Będą i tacy klienci, którzy skuszą się i na faworki.