jedzenie, food stamps

i

Autor: Christian Draghici

Kto w Polsce kontroluje żywność?

2016-10-08 17:00

Żywność sprzedawana w sklepach, barach, restauracjach powinna być bezpieczna. Producenci żywności muszą przestrzegać określonych zasad. Jeśli tego nie robią, grozi im nawet zamknięcie interesu. Kto w Polsce stoi na straży bezpieczeństwa żywności?

W Polsce obowiązuje kontrola wewnętrzna i zewnętrzna. Ta pierwsza należy do samych zakładów produkcyjnych wprowadzających towar do obrotu, ale i punktów, które towar dystrybuują lub przygotowują z niego potrawy. Od 1 stycznia 2006 r. wszystkie podmioty które produkują i wprowadzają żywność do obrotu mają obowiązek stosowania zasad systemu HACCP. Co to oznacza? System HACCP oznacza tyle, co Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli (skrótowiec od ang. hazard analysis and critical control points). Najprościej rzecz ujmując, polega on na tym, że producent musi na linii produkcyjnej wyeliminować wszelkie zagrożenia dla produktu (np. bakterie, wirusy, zanieczyszczenia) i cały proces produkcyjny dokładnie dokumentować, a na żądanie inspekcji państwowych takie dokumenty okazywać.

Zobacz: Szykują się zmiany w nadzorze nad bankami

Ta druga to kontrola organów państwa odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności i żywienia ludności.

W Polsce najbardziej znaną instytucją odpowiedzialną za to jest Państwowa Inspekcja Sanitarna. Firmy zajmujące się żywnością muszą już na wstępie swojej działalności spełniać określone warunki sanitarne. Bez zgody sanepidu nie mogą rozpocząć działalności. A następnie przez cały czas muszą przestrzegać określonych zasad związanych z bezpieczeństwem żywności. Pracownicy stacji sanitarno-epidemiologicznych na bieżąco kontrolują zakłady wprowadzające żywność do obrotu, sklepy, restauracje, bary, stołówki. Firmy takie bezwzględnie na co dzień muszą przestrzegać wszelkich zasad higieny. Jeśli tego nie robią, to grożą im kary, łącznie z tą najsurowszą – zamknięciem firmy.

Zobacz: Polska giełda najgorsza na świecie

Produkty pochodzenia zwierzęcego podlegają kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Zwierzęta w ubojniach i mięso z nich pochodzące powinny być dokładnie badane przez lekarza weterynarii pełniącego nadzór nad danym zakładem. Dopiero zbadane i zdrowie mięso może trafiać do konsumentów. Inspekcja Weterynaryjna pełni nadzór nad ubojniami, zakładami przetwórstwa mięsnego,sprzedażą mięsa w handlu obwoźnym czy przywozem z zagranicy środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.

Natomiast artykułu rolno-spożywcze są już pod kontrolą Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Produkty rolne to m.in., runo leśne, dziczyzna, organizmy morskie i słodkowodne w postaci surowców, półproduktów oraz wyrobów gotowych otrzymywanych z tych surowców i półproduktów, w tym środki spożywcze. Natomiast kontrolą roślin (np. w hurtowniach, szkółkach ogrodniczych) zajmuje się już Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze