Na portalu WinnicaLidla.pl jest już dostępna oferta certyfikowanych win pochodzących z ekologicznych upraw. Czym wyróżnia się BIO wino? Kluczową kwestią w przypadku win ekologicznych okazuje się lokalizacja winnicy. Wina z etykietą BIO powstają głównie w regionach o łagodnym, ciepłym klimacie.
Przedstawiciele Lidla przekonują również, że po spożyciu organicznych win nie ma się następnego dnia kaca. Jak to możliwe? „Do najważniejszych cech (win organicznych - red.) można zaliczyć redukcję siarczynów w procesie winifikacji oraz wykluczenie na etapie uprawy winorośli nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin. Dzięki zredukowanej ilości siarczynów, BIO wina ograniczają ryzyko wystąpienia nieprzyjemnego syndromu dnia następnego” – czytamy w komunikacie Lidla.
Naukowcy wątpią jednak w szczerość zapewnień sieci. Podkreślają, że kaca po winie powodują nie konserwanty i inne wymienione wcześniej chemikalia, a raczej tanina, histaminy i przede wszystkim alkohol. Jak dodają, jedynym winem, po którym nie ma kaca jest więc tylko to bezalkoholowe.
Przypomnijmy, że Lidl nie po raz pierwszy wprowadził organiczne wina do swojej oferty. Wcześniej w sklepach sieci można było znaleźć BIO wino musujące – Organic Prosecco Spumante, które cieszyło się dużym zainteresowaniem klientów.
Źródła: Lidl, independent.co.uk