Żywność z owadami

Mąka ze świerszczy w ciastkach i batonach. Na etykiecie jest takie oznaczenie

2023-09-19 2:28

Komisja Europejska wydała na początku roku zgodę, aby mąka ze świerszczy domowych była stosowana do produkcji żywności. Do krajów Unii Europejskiej trafiają już produkty na bazie sproszkowanych owadów Acheta domesticus. Świerszcze domowe są trzecimi owadami, które dopuszczono do obrotu na terenie Unii Europejskiej. Co jeszcze znajdziemy na półkach sklepowych?

Przepis z 3 stycznia 2023 roku wszedł w życie 24 stycznia. Mąka ze świerszczy ma być dodatkiem do produktów takich jak m.in. wieloziarniste chleby i bułki, batony zbożowe, ciasteczka i herbatniki czy przetwory mięsne oraz zupy. Unijny dokument wskazuje, że np. w pieczywie wieloziarnistym dopuszczalne jest użycie maksymalnie 2 g proszku ze świerszczy na 100 g produktu, zaś w batonach z ziaren zbóż - 3 g na 100 g produktu.

5 marca 2023 dopuszczone do obrotu na rynku unijnym zostały także larwy pleśniakowca lśniącego (Alphitobius diaperinus) w postaci mrożonej, pasty, suszonej i sproszkowanej. Zostały włączone do unijnego wykazu nowej żywności (novel food).

Jak przekazała PAP prof. Nowacka, pracująca na Wydziale Nauk o Żywności SGGW, zgoda Komisji Europejskiej na wykorzystanie określonych surowców wpłynie na możliwości pojawienia się nowych produktów na rynku. Podkreśliła, że "już od kilku lat na rynek europejski wprowadzane są produkty na bazie lub z dodatkiem owadów".

Mąka z tych owadów może być dodawana m.in. do ciastek, batonów, czekolady, chleba, makaronów oraz wszelkich innych wypieków. Zgodnie z przepisami producenci mogą dodać proszek ze świerszczy do wszystkich swoich produktów.

Na terenie Unii Europejskiej do produktów spożywczych mogą być dodawane te owady, które są wpisane do unijnego rejestru nowej żywności. Aktualnie  figurą w nim trzy ich rodzaje. Są to:

  • mącznik młynarek – suszone larwy,
  • szarańcza wędrowna – mrożona, suszona i sproszkowana,
  • świerszcz domowy – mrożony, suszony i sproszkowany

Mąka ze świerszczy. Do czego mogą ją dodawać producenci?

Mąkę ze świerszczy domowych producenci żywności w Unii Europejskiej mogą dodawać do takich artykułów spożywczych jak: 

  • batoniki zbożowe
  • czekolada
  • ciastka
  • słodkie i słone przekąski, jak chipsy, krakersy, paluszki, batoniki
  • chleb i bułki
  • przetworzone zboża i płatki śniadaniowe
  • owsianka
  • półprodukty przeznaczone do wyrobów piekarniczych
  • makarony
  • zupa
  • pizza
  • gotowe dania na bazie zbóż i makaronów
  • masło orzechowe
  • przetwory mięsne
  • produkty wegetariańskie
  • produkty mleczne, jak np. jogurty
  • suplementy diety w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE dla osób dorosłych

Owady w żywności. Jakich oznaczeń szukać na produktach?

Te same produkty mogą zawierać również mąkę z szarańczy wędrownej oraz sproszkowane larwy mącznika młynarka. Owady są oznaczane na etykietach produktów naukowymi nazwami, zwykle pochodzącymi z łaciny. To tych nazw należy szukać na opakowaniach. I tak:

  • oznaczenie mąki ze świerszczy domowych to Acheta domesticus
  • oznaczenie mąki z szarańczy wędrownej to Locusta migratoria
  • oznaczenie larw mącznika młynarka to Tenebrio Molitor
Sonda
Czy boisz się owadów?
EKG - Marta Gasik
Listen on Spreaker.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze