Ostrzeżenie GIS - salmonella wykryta na skorupkach jaj
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek dwóch partii jaj określonych poniżej.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Jaja L ściółkowe
Data minimalnej trwałości/numerem partii: 2023-06-18 oraz 2023-06-23
Kod na skorupkach jaj: 2PL18041334
Producent: Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica
Producent podjął działania mające na cele poinformowanie odbiorców o konieczności wycofania partii jaj.
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega, że jedzenie jaj na surowo, może być niebezpieczne. Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Salmonelloza groźna dla zdrowia
Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp. W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.
* przy zakupie jaj upewnij się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
* jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
* unikaj potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
* gotując jaja pamiętaj, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
* ręce kontaktujące się z surowymi jajami dokładnie umyj gorącą wodą z mydłem.
* jaja i inne dania po przygotowaniu przełóż na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.