Przysmakiem miliarderów jest The Cultured Beef Burger. To hamburger z kotletem zrobionym z ekologicznej wołowiny. Za takie danie trzeba zapłacić ...ponad 1 mln zł. To zdecydowanie najdroższe danie świata.
Słono trzeba też płacić za Kawior Bieługi, który robi furorę na rosyjskich salonach bogaczy. Podawany jest w złotych puszkach. Koszt jednej porcji może przekroczyć nawet 80 tys. zł.
Zobacz: Tesco zamyka sklepy
Połowę mniej płaci się za króla melonów. Japońska odmiana Yubari King wyróżniająca się wyjątkowo słodkim smakiem kosztuje ponad 35 tys. zł za sztukę.
Drogie są też japońskie arbuzy. Za odmianę Densuke z charakterystyczną ciemną, wręcz czarną skórą, trzeba zapłacić nawet 20 tys. zł.
Bardzo drogie mogą być też przyprawy. Do najdroższych wciąż należy szafran. Za kilogram rudych nitek z krokusa trzeba zapłacić ok. 18 tys. zł. Na zebranie 1 kg znamion potrzeba aż 150 tys. kwiatów szafranu uprawnego.
Słono płaci się też za różne ryby. Najdroższy jest tuńczyk błękitnopłetwy. Kilogram tej cennej wykwintnej ryby może kosztować niemal 19 tys. zł.
Oczywiście na liście najdroższych przysmaków nie zabrakło białych trufli. Słyną z nich Włochy i Francja. Białe trufle można kupić za ok. 25 tys. zł za kg.
Zobacz: Jak Polacy korzystają z kredytówek
Na liście drogiej żywności są także słodycze. Tylko ludzie o bardzo grubych portfelach mogą pozwolić sobie na amerykański deser lodowy The Grand Opulence Sundae w cenie 4 tys. zł. W skład tego deseru wchodzą m.in. białe trufle, wanilia z Madagaskaru, marcepan, francuskie kandyzowane owocowe. Deser zdobiony złotem jest hitem w nowojorskiej restauracji Serendipity 3.
Ponad 4 tys. zł trzeba zapłacić także za dubajską muffinkę Golden Phoenix. Składniki tej wykwintnej babeczki to wysokogatunkowa mąka organiczna, masło, włoska czekolada, najlepszej jakości wanilia, zatopione w złocie truskawki.