mięso mielone

i

Autor: Matěj Baťha/wikimedia commons

Niebezpieczne kotlety. Salmonella w mięsie z Biedronki

2020-10-15 15:36

Sanepid informuje o wycofaniu z obiegu dwóch produktów mięsnych z Biedronki. W mięsie z indyka wykryto bakterie Salmonelli, a w tatarze wołowym Kraina Mięs znalazły się bakterie Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga. GIS ostrzega, że spożycie tych produktów, zwłaszcza bez obróbki termicznej może być groźne dla zdrowia.

Sanepid zdecydował o wycofaniu z obrotu dwóch produktów mięsnych dostępnych w Biedronce. Pierwszy z nich to tatar wołowy. Kontrola wykryła w nim groźne bakterie Escherichia coli, które wytwarzają toksynę Shiga (STEC). Szczegóły produkty to:  „Tatar wołowy. Kraina Mięs", 250 g, numer partii: 02752 02751K termin przydatności do spożycia: 15.10.2020. Producentem niebezpiecznej partii jest firma SOKOŁÓW S.A. z Sokołowa Podlaskiego (zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW" S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE). Mięso wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., właściciela sieci Biedronka. Jak podaje GIS spożycie wyżej wymienionego produktu może być niebezpieczne dla zdrowia, zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub bezkrwawej biegunki.

Zobacz również: Będą zwolnienia z ZUS! Dowiedz się, czy wsparcie obejmie twoją firmę

To jednak nie wszystko, z obiegu wycofane zostało również mięso z indyka na kotlety. W badanych próbkach wykryto bakterie Salmonelli. Szczegóły produktu to:Mięso na kotlety z indyka. „Kraina Mięs" Surowy wyrób mięsny chłodzony, 500 g, numer partii: 2261003155, termin przydatności do spożycia: 17.10.2020. Producentem jest Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie (weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 10024001 WE).

Sprawdź także: Będą zwolnienia z ZUS! Dowiedz się, czy wsparcie obejmie twoją firmę

Elektryki z kogutami - pierwsze takie radiowozy w Lublinie

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze