Lidl Polska już od pewnego czasu promuje polskie marki. Do popularnych tygodniowych promocji sklepu podczas, których możemy kupić przysmaki ze wszystkich zakątków świata, już jakiś czas temu dołączył tydzień polski. W jego ramach Lidl oferuje produkty charakterystyczne dla poszczególnych regionów Polski. Dzięki ofercie dostępnej od poniedziałku 11 marca w Lidlu będziemy mogli przeżyć kulinarną podróż od Pomorza, Warmię i Mazury, przez Wielkopolskę i Mazowsze aż po Śląsk i Małopolskę. Ciekawe rozwiązania znajdą zarówno koneserzy wytrawnych smaków jak i osoby, które wolą słodycze.
Przysmaki na obiad i na deser
W tygodniu regionalnym gama produktowa jest wyjątkowo szeroka. Wśród propozycji Lida znajdziemy między innymi delikatną perliczkę z Wielkopolski (Deluxe/ 17,90 zł/ 1 kg) czy kaczkę z jabłkami grójeckimi w przyprawach (Rzeźnik/ 8,39 zł/ 1 kg/ promocja do 13.03). Wielbiciele wołowiny będą mogli rozsmakować się m.in. w gulaszu z wołowego mięsa z Mazur (Rzeźnik/ 14,90 zł/ 400 g/ 1 opak.) czy hamburgerów z mięsa wołowego z Mazur z mięsa krów rasy Limousine (Rzeźnik/ 3,99 zł zł/ 220 g/ 1 opak.). Ciekawą propozycją są „regionalne” pizze. Wielbiciele kulinarnych eksperymentów mogą wybrać pizzę po kaszubsku z kabanosem i kiszonym ogórkiem (Proste Historie/ 5,49 zł/ 400 g/ 1 opak./produkt mrożony) czy pizza po śląsku z białą kiełbasą i chrzanem (Proste Historie/ 5,49 zł/ 385 g/ 1 opak./produkt mrożony). W ofercie nie zabraknie także innych propozycji. Podczas zakupów klienci mogą wybrać pstrąga z rzeki Łupawy wędzonego na gorąco (Nautica/ 2,99 zł/100 g), sielawę z Mazur wędzoną na gorąco (Nautica/ 7,99 zł/ 100 g) czy filet karpia z Gosławic (Targ Rybny Lidla/ 3,69 zł/ 100 g).
Polska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z grzybami, które w naszej kulturze przygotowywane są na wiele sposobów. Podczas tygodnia regionalnego będziemy mogli kupić borowiki suszone (Devaldano/ 10,99 zł/ 40 g/ 1 opak.) czy doskonały do sosów koncentrat grzybowy (Devaldano/ 6,99 zł/ 190 g/ 1 opak).
Na sklepowych półkach Lidla znajdzie się także wiele tradycyjnych słodkości. Standardowo już pojawią się znane toruńskie pierniki - pierniki nadziewane w czekoladzie (Kopernik/ 6,99 zł/ 145 g/ 1 opak.), toruńskie uszatki (Kopernik/ 3,99 zł/170 g/ 1 opak.) czy serca lukrowane (Kopernik/ 3,89 zł/ 123 g/ 1 opak.). A jeśli nie pierniki to może tradycyjne śląskie oblaty (1,89 zł/30 g/ 1 opak.) lub sękacz królewski (Secpol/ 2,39 zł/ 70 g/ 1 opak.) czy przysmak z Wielkopolski – rogal świętomarciński (Cukiernia Lidla/ 5,99 zł/ 200 g/ 1 szt.) z oryginalnym białym makiem, wyrabiany zgodnie z tradycyjną recepturą.
Ponadto w ramach „Tygodnia Regionalnego” znajdą się jeszcze sery, miody, lody, woda i soki, a także piwo. W sprzedaży dostępne będą produkty z między innymi Wielkopolski, Warmii i Mazur, Pomorza, Śląska, Kujaw, Mazowsza czy Podlasia.