Ceny papryki mocno w górę
Ceny warzyw rosną, ale najbardziej rzuca się w oczy coraz droższa papryka. O tej porze roku tak zazwyczaj się dzieje, ale teraz wzrost cen jest ogromny. - Podaż decyduje o cenach na rynku warzyw i owoców. Jak spada podaż, to rosną ceny. A niedawno mieliśmy do czynienia z falą chłodu w Hiszpanii, Włoszech czy Maroku, czyli rejonach warzyw ciepłolubnych, gdzie uprawia się paprykę i pomidory -mówi dr Paweł Kraciński ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) dla money.pl. W sklepach można znaleźć paprykę za 24,99 zł/kg lub nawet 38,99 zł. A rok temu jeden z dyskontów oferował ją w promocji za 4,99 zł/kg. Średnia cena 1 kg papryki czerwonej z importu w skupie w Broniszach wynosi obecnie 20 zł (dane z 23 lutego). Jeszcze 20 listopada ubiegłego roku za kilogram krajowego warzywa należało zapłacić przeciętnie 7,25 zł. Papryka bywa tańsza na promocjach w supermarketach czy dyskontach. Sklepy często decydują o obniżce cen, jeśli mają dużo towaru i chcą się go szybko pozbyć.
Skąd sprowadzamy paprykę zimą?
Jak wynika z danych serwisu warzywa.pl, jeszcze w 2021 r. największym eksporterem papryki na świecie była Hiszpania (ponad 24 proc.), a za nią Meksyk i Holandia. W czołówce plasuje się również Kanada, USA oraz wspomniane już Turcja i Maroko. Polska papryki praktycznie nie eksportuje (0,56 proc. na świecie), ale zaczyna coraz częściej ją sprowadzać. Producenci polskiej papryki dopiero zaczynają ją siać, dlatego w sklepach możemy kupować głównie produkty z Hiszpanii czy Turcji. Sezon trwa u nas od czerwca do listopada.
Podwyżki cen warzyw - co będzie następne?
Eksperci sądzą, że coraz droższa będzie też cebula. Za kilogram cebuli w połowie grudnia płacono w skupach 2,28 zł. Teraz cena minimalna za 1 kg cebuli czerwonej w Broniszach wynosi 2,50 zł, a białej - 3,80 zł. Według Pawła Kracińskiego – "cebula stanie się towarem luksusowym .Nie ma jej nigdzie, bo w Niemczech, Holandii czy Francji, które są dużymi producentami, wyschła. Na początku sezonu cena za 1 kg dochodziła do 2 zł, a teraz to 3,50-4 zł. Może być tak, że za kilka tygodni za 1 kg cebuli zapłacimy w sklepie 8 zł".