Kolejne badanie Fundacji Pro-Test
Po jabłkach i pomidorach, Fundacja Pro -Test pod lupę wzięła polskie ziemniaki popularnej odmiany gala, pakowane w siatki – jedne z Ryneczku Lidla, a drugie firmowane biedronkową marką Warzywniak. W akredytowanym laboratorium badacze sprawdzili, czy w ziemniakach znajdują się pestycydy. Ziemniaki zostały przeanalizowane pod kątem obecności w nich pozostałości 540 środków ochrony roślin oraz dodatkowo często stosowanego w uprawach kartofli hydrazydu maleinowego. Jest to regulator wzrostu roślin, który hamuje kiełkowanie ziemniaków podczas przechowywania.
Pestycydy w ziemniakach – jakie są wyniki?
W porównaniu z niedawnymi testami jabłek i pomidorów, ziemniaki wypadają zdecydowanie lepiej. W testach jabłek i pomidorów wykryto po kilka różnych pestycydów. Najwięcej było ich w jabłkach kupionych w Lidlu – były one zanieczyszczone aż dziewięcioma różnymi związkami. Wyniki pokazały, że ziemniaki z Biedronki nie miały żadnych pozostałości pestycydów. Warto zaznaczyć, że tym samym, pod kątem badanych pestycydów, spełniają wymagania normy dla warzyw ekologicznych, podczas gdy są to ziemniaki z uprawy konwencjonalnej. Natomiast w ziemniakach z Lidla Fundacja Pro-Test wykryła pozostałości jednego pestycydu. To związek o nazwie propamokarb. Jego ilość nie przekraczała dopuszczalnej normy dla ziemniaków z upraw konwencjonalnych. Wykryty z ziemniakach z Lidla propamokarb jest środkiem grzybobójczym. Pestycyd ten jest stosowany zapobiegawczo oraz interwencyjnie, żeby chronić uprawy przed tzw. zarazą ziemniaka – jedną z najczęstszych chorób atakujących te rośliny.
Lidl komentuje wyniki raportu Fundacji Pro-Test
- Rocznie przeprowadzamy ponad ok. 9 500 badań jakościowych produktów spożywczych w niezależnych, akredytowanych laboratoriach badawczych. Jakość produktów kontrolujemy na każdym etapie łańcucha dostaw. Współpracujemy tylko i wyłącznie z certyfikowanymi dostawcami, którzy spełniają nasze wymagania jakościowe – wymagamy certyfikatów jakościowych, potwierdzających wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów – w obszarze produktów żywnościowych i nieżywnościowych wymagamy certyfikatów IFS i BRC, a w obszarze owoców i warzyw certyfikacji GlobalG.A.P./GRASP. Należy podkreślić, że wyniki ziemniaków, podobnie jak wyniki jabłek i pomidorów, są zgodne z obowiązującym prawem. Co więcej, spełniają wszystkie standardy Lidl Polska i tylko nieznacznie odbiegają od jakości produktów ekologicznych. W ramach regularnego monitoringu w 2023 roku przeprowadziliśmy ponad 460 badań dla ziemniaków, gdzie 98,3% wyników spełniało wymagania prawne, a w ok. 68% wyników nie wykryto żadnej pozostałości pestycydów (co oznacza, że ziemniaki spełniały normy dla produktów ekologicznych). Pragniemy zaznaczyć, iż każdy produkt badamy na obecność 730 substancji, czyli aż o 190 substancji więcej niż w opublikowanym teście ziemniaków - czytamy w komunikacie firmy Lidl Polska przesłanym do redakcji Superbiz.pl.
Polecany artykuł: