Raport GUS. Polacy jedzą coraz mniej cukru
Główny Urząd Statystyczny opublikował w środę 31 sierpnia 2022 roku dane dotyczące spożycia wybranych produktów na jednego mieszkańca. Z opublikowanych danych wynika, że wśród Polaków w 2021 roku spadło spożycie cukru oraz piwa. Znacząco wzrosło spożycie tłuszczy zwierzęcych, wina i mleka.
W 2021 r. statystyczny Polak zjadł 93 kg ziemniaków, 104 kg warzyw, 59 kg owoców, prawie 74 kg mięsa, 6 kg masła oraz prawie 42 kg cukru oraz spożył 252 l mleka (również w przetworach) i wypił prawie 93 l piwa. Spożycie tego ostatniego spadło w ubiegłym roku - przytacza Business Insider.
Wzrosło spożycie owoców, warzyw i wódki
"W 2021 r. zanotowano znaczący, procentowy wzrost spożycia tłuszczy jadalnych zwierzęcych, wina i miodów pitnych oraz mleka. Spadło natomiast spożycie cukru oraz piwa" - informuje Główny Urząd Statystyczny.
Z danych GUS wynika, że wzrosło spożycie owoców i warzyw, mięsa, jaj i wódki.
Listen to "Kryzys na rynku mięsa. Przez brak dwutlenku węgla produkcja wędlin może stanąć!" on Spreaker.