Ile kosztuje masło w Polsce i w Niemczech?
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, w grudniu ubiegłego roku spadły m.in. ceny mięsa, zbóż, roślin oleistych i cukru. Rosły natomiast ceny produktów mlecznych. Jak informuje portalspozywczy.pl, do wzrostu cen przyczyniły się między innymi niskie dostawy mleka i jego niskie zapasy w Europie. Hurtowe ceny masła konfekcjonowanego na polskim rynku od początku 2021 wzrosły o ok. 44 proc. Z kolei ceny detaliczne wzrosły na przestrzeni minionego roku o prawie 70 procent. - Przyczyn wzrostu cen masła jest wiele, natomiast ta podstawowa to fakt, że przez długi czas jego cena była zbyt niska w stosunku do kosztu wytworzenia - mówi "Rzeczpospolitej" Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu SM Mlekpol.
Rosną koszty produkcji masła, a inflacja galopuje
Według portaluspożywczego.pl, po drugiej stronie granicy "Masło Polskie" z Mlekovity kosztuje 6,99 zł za kostkę 200 g, tj. 34,95 zł/kg, przy czym produkty pod marką własną sieci handlowych są zazwyczaj tańsze niż te pod producenckimi. - Galopująca inflacja zadecydowała o rosnących kosztach pozyskania i przetworzenia surowca, materiałów opakowaniowych oraz dystrybucji - tłumaczy "Rz" Cebelińska. - Popyt na tłuszcz mleczny na rynkach światowych rośnie, natomiast produkcja mleka w wielu krajach się koryguje, często z powodu braku rentowności u rolników producentów mleka - dodaje.
Inflacja najwyższa od 21 lat oznacza wzrost cen żywności
Z danych GUS wynika, że inflacja w Polsce na koniec 2021 r. wzrosła do 8,6 proc. W listopadzie wynosiła 7,8 proc. Średnia inflacja w 2021 r. wyniosła 5,1 procent. Grudniowa inflacja to najwyższy odczyt od 21 lat – tak dużego tempa wzrostu cen nie notowano od listopada 2000 roku. Wtedy inflacja wyniosła 9,3 procenta.
Ceny żywności wzrosły o 2,1 proc. (o 8,6 proc. w porównaniu z grudniem 2020 r.). To największy miesięczny wzrost w tej kategorii od połowy lat 90. ubiegłego wieku.