Polska jako potęga w produkcji cukru. Kilku kluczowych graczy
W Polsce produkcją cukru zajmują się 4 koncerny w 17 cukrowniach: Krajowa Grupa Spożywcza S.A. (7 cukrowni), Pfeifer & Langen Polska S.A. (4), Sudzucker Polska S.A. (4) oraz Nordzucker Polska S.A. (2).
Warunki pogodowe dla uprawy buraków cukrowych w tym sezonie były dobre. Siewy rozpoczęły się w połowie marca ub.r. i zakończyły się w połowie kwietnia ub.r. Warunki meteorologiczne w okresie wegetacji buraków należy uznać ogólnie za sprzyjające rozwojowi roślin.
W minionej kampanii producenci cukru podpisali umowy na uprawę i dostawę buraków cukrowych z ponad 26 tys. plantatorami, od których zakupili 18,4 mln ton buraków tj. ok. 9 proc. więcej niż w poprzedniej kampanii. Średnie plony wyniosły 67 ton z hektara. Jest to wynik 5 proc. lepszy niż w poprzedniej. Polaryzacja cukru wyniosła 16 proc. i była na podobnym poziomie jak w sezonie wcześniej.
Znaczna produkcja cukru jednak nie wszystkie informacje optymistyczne
Mimo rekordowej produkcji cukru sektor zmaga się z rosnącymi kosztami energii, paliw i środków produkcji. W styczniu 2025 roku ceny cukru na londyńskiej giełdzie osiągnęły najniższy poziom od 3,5 roku. Spadek cen to efekt poprawiających się globalnych perspektyw podaży oraz decyzji Indii o zezwoleniu na eksport 1 mln ton cukru. Jak wskazują analitycy, sytuacja ta przekłada się na ceny w handlu detalicznym w Polsce, a także będzie miała wpływ na cenę skupu buraków cukrowych w kolejnej kampanii.
Polska jest trzecim po Francji i Niemczech producentem cukru w UE i eksporterem netto tego produktu. Produkuje ok. 2,0-2,4 mln ton cukru rocznie. Zapotrzebowanie krajowe na cukier szacowane jest na ok. 1,7 mln ton. Nadwyżka cukru trafia na eksport. W latach 2019-2023 udział eksportu cukru w produkcji wynosił średnio 30 proc. Odbiorcami cukru z Polski są inne kraje unijne, w tym Niemcy, Włochy i Węgry.