Miodówka (nalewka z miodu) - właściwości i zastosowanie. Przepis na miodówkę

i

Autor: Getty Images Miodówka (nalewka z miodu) - właściwości i zastosowanie. Przepis na miodówkę

Polska miodową potęgą! Brylujemy w całej Unii

2020-12-08 11:51

Polska jest czwartym, co do wielkości producentem miodu w Unii Europejskiej. Wyprzedzają nas: Hiszpania, Rumunia i Węgry. Udział Polski w unijnej produkcji wynosi 9 proc.

wysoka pozycja wynika z notowanego z roku na rok wzrostu populacji pszczół miodnych w naszym kraju. Według danych Inspekcji Weterynaryjnej w 2019 r. w Polsce znajdowało się ok. 1,68 mln rodzin pszczelich. W ciągu roku liczba rodzin pszczelich wzrosła o 3 proc., a w stosunku do 2009 r. - o 50 proc.

Ule pełne miodu skradzione w Wólce Kosowskiej. Pszczelarz załamany

Szacuje się, że w ramach działań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wspieranych jest średniorocznie ponad 40 tys. pszczelarzy, głównie z gospodarstw rodzinnych, w których prowadzi się produkcję pasieczną, reprezentowanych przez związki oraz stowarzyszenia pszczelarskie. - Rozwój pszczelarstwa w naszym kraju jest pozytywnym efektem m.in. wdrażania kolejnych trzyletnich Krajowych Programów Wsparcia Pszczelarstwa, które są wspófinansowane po 50 proc. z budżetu krajowego i unijnego" - Marcin Wroński, wiceszef KOWR.

PRZECZYTAJ KONIECZNIE: Pomysł na firmę. Domowe słodkości zamknięte w słoiczkach

Etykieta "Produkt Polski" to informacja dla klienta, że miód został wyprodukowany w kraju. Wybierając tak oznaczony miód, przyczyniamy się do rozwoju naszego rodzimego pszczelarstwa i mamy gwarancję wysokiej jakości.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze