Pomysł na agrobiznes: Uprawa czarnego czosnku

2020-11-19 12:41

Powiedzenie mówi, że kto ma czosnek, ten się żadnej trucizny nie boi. Zdrowotne właściwości czosnku znane są od tysiącleci. Okazuje się, że uprawa tej leczniczej rośliny może stać się także dochodowym biznesem. Swoją receptę na zdrowie i dobrze prosperującą eko działalność zdradzili nam właściciele firmy Bieszczadzki Czosnek.

W Siedlcach wycięto kilkadziesiąt drzew przy przebudowie drogi

Rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady?

Bieszczadzki Czosnek prowadzą pan Marian i Bożena Lato oraz ich syn – Adam. Jak powstał agrobiznes? Małżeństwo przez wiele lat mieszkało i prowadziło firmę w Lublinie. Pewnego dnia rodzina postanowiła coś zmienić w swoim życiu i wyjechała w Bieszczady. Dokładnie 20 lat temu państwo Lato przeprowadzili się do Szczawnego i od 2005 roku prowadzą ekologiczne gospodarstwo rolne. Zanim jednak rodzina rozpoczęła przygodę z czarnym czosnkiem, przez kilkanaście lat zajmowała się ekologiczną hodowlą owiec. Gospodarstwo państwa Lato uczestniczyło w wielu programach rolno – środowiskowych, mających na celu ochronę natury. - Od dawna interesujemy się ekologią w rolnictwie i produkcji żywności, oraz naturalnym, zdrowym odżywianiem. W 2019 roku wpadliśmy na pomysł uprawy własnego naturalnego i ekologicznego czosnku oraz produkcji czarnego czosnku. Przez ponad rok zgłębialiśmy wiedzę i udoskonalaliśmy proces produkcji, tak aby powstał w pełni naturalny i zdrowy produkt najlepszej jakości – mówi nam współwłaściciel rodzinnego biznesu Adam Lato.

ZOBACZ TEŻ: To będzie osiedle tylko dla KATOLIKÓW! Domy pod Warszawą z kaplicą, świętym patronem i medalikiem

Produkt na zdrowie i długowieczność

Czym jest czarny czosnek? Jak zapewniają właściciele firmy, to produkt w pełni naturalny i nadający się do bezpośredniego spożycia. Czarny czosnek powstaje podczas procesu fermentacji zwanego reakcją Maillarda, który polega na poddaniu świeżego czosnku obróbce cieplnej w temperaturze 60-80°C i kontrolowanej wilgotności w specjalnie przystosowanym do tego piecu. Cały proces trwa od 1 do 2 miesięcy. Podczas fermentacji powstają związki biologiczne, które nie są pierwotnie obecne w nieprzetworzonym produkcie. Zmienia się więc nie tylko kolor produktu, ale dochodzą też nowe właściwości zdrowotne. Czarny czosnek działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwalergicznie, przeciwcukrzycowo oraz przeciwnowotworowo. - Czarny czosnek spożywać można zarówno bezpośrednio oraz jako dodatek do mięs, marynat, sałatek, zup, sosów, dipów, owoców morza. Co ciekawe, z racji lekko słodkawego smaku, świetnie nadaje się także do deserów  - zachwala swój produkt rodzina przedsiębiorców.

Inwestycja w czosnkowy biznes

Produkcja ekologicznych i zdrowych smakołyków do prostych nie należy. Przedsiębiorcy podkreślają, że do rozpoczęcia produkcji czarnego czosnku niezbędne są: wiedza z zakresu uprawy roli oraz zgłębienie tajników kontrolowanej fermentacji. Pan Adam zaznacza, że na początku prowadzenia tego typu działalności pojawia się wiele formalności i pracochłonnych działań. - Aby  wprowadzić produkt spożywczy na rynek, w pierwszej kolejności potrzebne są badania sanepidu, natomiast by gospodarstwo mogło być ekologiczne, musi spełnić szereg wymogów związanych z uzyskaniem ekologicznego certyfikatu – dodaje pan Adam. Agro biznes to także bardzo kosztowna inwestycja. Poza posiadaniem własnego pola rolnego, należy zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt, w tym przypadku specjalistyczny piec do fermentacji, którego cena waha się od kilkudziesięciu do nawet kilkuset tysięcy złotych. Maszyny rolnicze do uprawy czosnku to wydatek rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych. Kolejne pieniądze muszą zostać przeznaczone na przystosowanie pomieszczeń do spełnienia wymogów sanepidu i instytucji certyfikującej ekologicznie produkty. Według właścicieli, niezwykle ważne jest wygospodarowanie kapitału na odpowiednie opakowania i sprzęt do pakowania. Właściciele Bieszczadzkiego Czosnku produkt swój sprzedają w postaci całych główek w estetycznych, i co najważniejsze ekologicznych opakowaniach. Planując firmowe inwestycje nie można zapomnieć o przygotowaniu koncepcji marki oraz stworzeniu strony internetowej wraz ze sklepem.

Biznesu plusy i minusy

Czarny czosnek cieszy się ogromnym zainteresowaniem, ponieważ coraz więcej osób dba o zdrowie i stawia na jakościowe produkty. – Zdarza się, że nowi zainteresowani, którzy odwiedzają nas na targach ekologicznych w Lublinie, na początku sceptycznie podchodzą do czarnego czosnku, a to za sprawą jego ostrego smaku. Zmieniają jednak zdanie, kiedy produktu spróbują. Jego smak bowiem różni się od smaku czosnku świeżego – mówi Adam Lato. Prowadzenie działalności gospodarczej to jednak nie tylko przyjemności. Według właścicieli Bieszczadzkiego Czosnku największymi problemami w tym biznesie są kwestie finansowe – kosztowne sprzęty, badania, certyfikaty, itp. Jak wygląda konkurencja na rynku? Przedsiębiorcy mieli przyjemność spotkania się z czarnym czosnkiem u innych polskich sprzedawców i jak twierdzą - konkurencji się nie boją. Uważają bowiem, że Bieszczadzki Czosnek wyróżnia podejście do klienta, najwyższa jakość produktu z polskiego ekologicznego surowca, autentyczność, doświadczenie w rolnictwie ekologicznym oraz konkurencyjna cena.

Podział firmowych obowiązków i reklama

W agrofirmie każdy ma swoje zadania – pan Marian i pani Bożena odpowiadają przede wszystkim za działania produkcyjne oraz sprzedaż lokalną. Z kolei pan Adam jest opiekunem marki - odpowiada za sprzedaż oraz reklamę firmy. W jaki sposób promowana jest firma rodziny Lato? Bieszczadzki Czosnek jest aktywny w social mediach, za które z kolei odpowiada narzeczona pana Adama – Zuzanna Wojciechowska. Przedsiębiorcy podkreślają, że warto poświęcić czas i środki na działania promocyjne firmy. - Myślę, że wprowadzając nowy produkt na rynek liczy się przede wszystkim wiedza i nabywane doświadczenie, odwaga, oraz gotowość do szybkiej reakcji na niestabilny rynek – podsumowuje współwłaściciel agrobiznesu. 

Więcej informacji znajdziecie na stronie https://bieszczadzkiczosnek.pl/

Polecamy też zajrzeć na konto firmy na Instagramie: https://www.instagram.com/bieszczadzkiczosnek/

SPRAWDŹ TAKŻE: 3000 PLUS miesięcznie dla pracowników tej branży! Jak dostać pieniądze? Kiedy? ZASADY PROGRAMU

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze