W laboratoriach UOKiKu zostały przebadane najczęściej stosowane przyprawy, które na co dzień wykorzystujemy w naszej kuchni. Wzięto pod lupę pieprz, szafran, oregano, paprykę, chili, kurkum i kmin rzymski. Przebadano 20 próbek i aż do połowy z nich inspektorzy Państwowej Inspekcji Handlowej mieli zastrzeżenia. Najgorzej wypadło oregano, które było zanieczyszczone rozdrobnionymi fragmentami innych roślin - np. liśćmi porzeczki czy żurawiny, a właściwie zamiast była to mieszanka roślin nie mających nic wspólnego z oryginalną przyprawą. Gorzej, że w badanych próbkach inspektorzy wykryli też... popiół. Najwięcej - w pieprzu czarnym mielonym, kminie rzymskim mielonym i w szafranie, a szafran to jedna z najdroższych przypraw. Kmin rzymski był zanieczyszczony piaskiem. W niektórych przyprawach znalazły się nawet drobne włoski i sierść.
ZOBACZ TEŻ: Posłowie chcą droższego alkoholu i papierosów! Akcyza jednak w górę?