- W wyniku kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. i pobrania próbek do badań laboratoryjnych stwierdzono obecność Salmonella z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano ww. paprykę słodką mieloną - podał GIS.
Jak zwraca uwagę inspektorat, taka przyprawa dodawana jest często bez obróbki termicznej, a pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe.
ZOBACZ TEŻ: UWAGA! Salmonella w ważnym kuchennym dodatku. Sprawdź, czy masz go w szafce
Szczegóły dotyczące produktów:
- Produkt – Papryka słodka mielona. Masa netto 20g
- Najlepiej spożyć przed końcem:/ Nr partii: 10 2021/1143
- Kraj pochodzenia: HISZPANIA
- Producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny
GIS zaleca, aby nie konsumować papryki z wskazanej partii. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem. Firma Carum zabezpieczyła pozostałą ilość produktu i wszczęła procedurę wycofywania go z obrotu handlowego.