Jak wygląda rogal świętomarciński?
Rogal świętomarciński związany jest z obchodami dnia Św. Marcina przypadającymi na 11 listopada już od 150 lat. Przysmak może być wypiekany tylko przez firmy cukierniczo-piekarnicze z Wielkopolski. Taką wyłączność na rogale świętomarcińskie gwarantuje wpisanie rogali na listę "Produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej" w 2008 r. Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu wydał w tym roku ok. 90 certyfikatów cukierniom z województwa wielkopolskiego na wypiekanie tradycyjnych rogali. Lista certyfikowanych cukierni dostępna jest na stronie Cechu Cukierników i Piekarzy.
Rogal świętomarciński musi spełniać określone wymagania. Wyróżnia go kształt (ciasto zawijane w podkowę) i nadające mu charakterystycznego smaku składniki - m.in.: ciasto półfrancuskie,biały mak, orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce i aromat migdałowy.Waga smakołyku powinna mieścić się w przedziale 150-250 gramów. Wypieczone ciasto jest elastyczne w dotyku, listkujące, na przekroju porowate z widocznymi warstwami. Bliżej środka zwoje ciasta przełożone są masą makową. W środku rogal wypełniony jest masą makową.
Rogale świętomarcińskie w Biedronce
Przysmak dostępny jest we wszystkich sklepach sieci Biedronka w promocji obowiązującej do soboty, 9 listopada. Przy zakupie 2 sztuk cena za jednego, ręcznie zawijanego rogala świętomarcińskiego wynosi 3,99 zł. Cena regularna – 6,89 zł. Rogale sprzedawane w Biedronce pochodzą z wielkopolskiej piekarni, której tradycja sięga 1920 roku. Ważą 185 g i posiadają certyfikat.
Rogale świętomarcińskie w Lidlu
Do soboty, 9 listopada, w „Cukierni w sercu Lidla” znajdziemy rogale świętomarcińskie, które kupimy w wyjątkowej promocji – 53 proc. taniej przy zakupie trzech sztuk, co oznacza, że cena jednego rogala w Lidlu wynosi 3,49 zł. Poza promocją, za poznański specjał zapłacimy 7,49 zł/1 szt. Wielkopolski przysmak z Lidla waży 200 g i posiada certyfikat.
Polecany artykuł: