Ranking świątecznych majonezów na Wielkanoc [SONDA]

2016-03-15 16:30

Majonezów nie może zabraknąć na liście wielkanocnych zakupów. Zobacz, czym się od siebie różnią i co wpływa na ich cenę. Ranking majonezów.

Na cenę produktów ogromny wpływ ma renoma producenta. Im firma bardziej znana, tym drożej. Na to ile zapłacimy w sklepie za słoik majonezu wpływają także ceny z rynków hurtowych i sytuacja danej branży na rynku globalnym. Dodatkowo cena zależy też od jakości produktu i jego składu. Na widok tego, co znajduje się w niektórych produktach włos jeży się na głowie. Dlatego też wybierając się na świąteczne zakupy, przyglądajmy się dokładnie etykietom. Na ceny wpływu nie mamy, ale wybór najlepszego produktu z bogatej oferty zależy wyłącznie od nas. Sprawdziliśmy skład majonezów różnych firm.

Sprawdź koniecznie: Jak wybrać jaja na Wielkanoc?

Majonez domowej roboty ma następujący skład:
jajka
musztarda
olej
ocet
sól i pieprz

Niestety, majonezy masowej produkcji mają skład o wiele "bogatszy". Skład produktów na etykiecie wymieniany jest według ilość wagowej danego składnika w produkcie. To, czego jest najwięcej, znajduje się na początku listy, a to, czego najmniej – na końcu. Dlatego też wybierając dany majonez, warto dokładnie przyjrzeć się etykiecie. Okazuje się, że numerem jeden na majonezowej liście może być woda. Choć zwykle to miejsce zajmuje olej. I tutaj może być olej rzepakowy lub mix olejów (rzepakowego i słonecznikowego). Produktem numer dwa powinny być jaja. Niestety, tak jest bardzo rzadko. W majonezach masowej produkcji zwykle nie brakuje cukru i konserwantów.


Przykładowe majonezy i ich skład:


Majonez stołowy Roleski: olej rzepakowy, woda, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól), jajo kurze (4,3%), cukier, ocet winny biały, skrobia modyfikowana, żółtko jaja kurzego (1,1%), sól, zagęszczony sok z cytryny, stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, aromaty, barwnik: karoteny, przeciwutleniacz: E385. Cena 5,59 zł (835 ml). Cena 6,69 za 1 l.

Majonez kielecki „Społem” Kielce: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%) Zawiera: jaja, gorczyca. Cena 3,99 zł (310 ml). Cena 12,87 zł  za 1 l.

Majonez Napoleoński Mosso: olej roślinny, żółtko, cukier, sól, musztarda, przyprawy, regulator kwasowości - kwas cytrynowy (E330), stabilizator: guma ksantanowa (E415). Zawiera gorczycę. Cena 3,89 zł (320 ml). Cena 12,03 zł za 1 l.

Majonez dekoracyjny Winiary: olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy) Zawiera: jaja, gorczyca. Cena 4,79 zł (400 ml). Cena 11,98 zł za 1 l.

Zobacz również: Ile kosztuje Wielkanoc?

Majonez delikatny Winiary: woda, olej rzepakowy, cukier, substancje zagęszczające (skrobia modyfikowana, guma guar), żółtko jaja, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), ocet, sól, regulatory kwasowości (E 338, kwas cytrynowy), substancja konserwująca (E 202), suszony czosnek, aromat (z glutenem), przeciwutleniacz (E 385), barwnik (kurkumina) Zawiera: gluten, jaja, gorczyca. Cena 5,49 zł (400 ml). Cena 13,73 zł za 1 l.

Majonez Babuni Hellmann's: olej rzepakowy, woda, ocet, cukier, żółtko jaja kurzego (3%)***, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, przyprawy, aromaty), sól, aromat, barwnik (karoteny), przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), ***jaja z chowu ściółkowego. Zawiera: jaja, gorczyca. Cena 5,49 zł (420 mln). Cena 13,07 zł za 1 l.

Majonez Omega 3:6 Winiary: oleje roślinne 78,6% (rzepakowy, słonecznikowy), żółtko jaja, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy) Zawiera: jaja, gorczyca. Cena 6,39 zł (400 ml). Cena 15,90 zł za 1 l.

Majonez to produkt, którego produkcję i skład określają konkretne normy PN. Zgodnie z tymi wytycznymi majonez to wyrób z zemulgowanego oleju roślinnego jadalnego w fazie wodnej, w obecności jaja kurzego. Zawartość oleju wpływa na konsystencję majonezu. Typowy majonez ma 70-80 proc. tłuszczu.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze