Pierś kurczaka w mięcie - aromatyczny filet drobiowy z grilla lub patelni

i

Autor: Shutterstock

Salmonella w kurczakach! Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega

2020-08-30 14:52

Inspekcja Weterynaryjna wykryła Salmonellę Enteritidis w jednej z pięciu przebadanych próbek wycinków szyi kurcząt oraz w jednej z pięciu próbek z ud kurcząt. Szkodliwa parta ma numer 232/2/222/20, a jej producentem jest firma CEDROB z Ciechanowa. Kwestionowane kurczaki są wycofywane z obrotu.

Jak przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny zjedzenie mięsa drobiowego po odpowiedniej obróbce termicznej minimalizuje ryzyko zarażenia się, jednak nadal istnieje możliwość przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki.

Zobacz także: Koronawirus w Polsce: Chorych na raka czeka katastrofa. Kolejki do onkologów coraz dłuższe

Wycofane zostały:

 - cała partia mięsa drobiowego oznaczona numerem 232/2/222/20 obejmująca różne elementy drobiowe: ćwiartkę tylną z kurcząt, filety z piersi kurcząt, filety z piersi kurcząt z obojczykiem, kurczaka bez podrobów, łapy z kurcząt, mięso drobne z kurcząt, nogi z kurcząt, piersi z kurcząt, podudzia z kurcząt, porcje kulinarne kuprowe, porcje kulinarne z kurcząt, serca z kurcząt, skórki z kurcząt, skrzydła z kurcząt, uda z kurcząt, wątroby z kurcząt. Termin przydatności do spożycia: 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 sierpnia 2020 r.

- partia mięsa drobiowego oznaczona numerem 232/2/309/20 obejmująca różne elementy drobiowe: ćwiartkę tylną z kurcząt, filety z piersi kurcząt, filety z piersi kurcząt z obojczykiem, kurczaka bez podrobów, łapy z kurcząt, mięso drobne z kurcząt, piersi z kurcząt, porcje kulinarne z kurcząt, serca z kurcząt, skórki z kurcząt, skrzydła z kurcząt, wątroby z kurcząt, żołądki z kurcząt. Termin przydatności do spożycia: 24, 25, 26, 27, 28, 29 sierpnia 2020 r.

Czytaj również: Biedronka: Godziny otwarcia 2020. W jakich godzinach można robić zakupy?

Producent: CEDROB S.A., Ujazdówek 2A, 06-400 Ciechanów, Ubojnia Drobiu Ujazdówek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14023901

Dlaczego warto jeść śliwki?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze