Główny inspektorat Sanitarny wydał w czwartek komunikat o stwierdzeniu obecności pałeczek Salmonelli spp. na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych. Bakterię wykryto na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Sanepid podkreśla w komunikacie, że spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia i wystąpienia salmonellozy.
O jakie produkty chodzi? Pierwszy z nich to „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt. z datą minimalnej trwałości do 8 maja br. Producentem produktu jest Gospodarstwo Rolno-Hodowlane (ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901). Kod na skorupkach jaj to: 3PL24031301.
Drugi produkt to „Jaja świeże”, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt., z datą minimalnej trwałości również do 8 maja. Producent jest ten sam co w przypadku poprzedniego produktu. Identyczny jest również kod na skorupkach jaj. Ostatni produkt w którym stwierdzono pałeczki salmonelli to „Jaja świeże”, klasa A, 30 szt., tyle, że kategoria wagowa to M.
Data minimalnej trwałości, kod na skorupkach jaj i producent jest taki sam jak w przypadku dwóch powyższych produktów. Sanepid informuje w komunikacie, że hurtownia, w której pobrano próbki do badań poinformowała odbiorców kwestionowanych jaj o konieczności wycofania ich z obrotu. Część dostawy została już zwrócona do producenta.
Sezon rowerowy w pełni! Ubezpiecz rower przed kradzieżą i wypadkami. Sprawdź, jak to działa
Inspektorat informuje również, że nadzorujący producenta kwestionowanych produktów Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu pałeczek Salmonelli spp przeprowadził kontrolę w celu ustaleniu szczegółowych informacji dotyczących kwestionowanych partii jaj, w tym dróg dystrybucji. Z kolei producent podjął działania związane z wycofaniem jej od odbiorców i przekazaniem ich do utylizacji.
Sanepid apeluje do konsumentów, aby nie spożywać kwestionowanych partii jaj, zwłaszcza na surowo, gdyż stanowić to będzie potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Instytucja przypomina, że zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami zamieszczone są na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.