Ziemniaki zostały przywiezione do Europy z Państwa Inków przez Hiszpanów. Dzisiaj cieszą się dużym powodzeniem na starym kontynencie. W Polsce stanowią istotny składnik wielu dań. W różnych gwarach i dialektach są nazywane: barabolami, komperami, bulbami, kartoflami, perkami, pyrami, swapkami, bulwami oraz grulami. Warto także zwrócić uwagę na ich wartości odżywcze, szczególnie na zawartość potasu, witaminy C oraz błonnika pokarmowego.
Zobacz także: Protest skarbówki. W tym czasie nie załatwisz spraw w urzędzie
Lidl Polska chcąc ułatwić klientom identyfikację polskich ziemniaków na każdą okazję, wprowadził na opakowaniach opisy przeznaczenia produktu oraz jego twardości po ugotowaniu. Skala twardości po ugotowaniu wynosi od 1 do 5, gdzie 1 oznacza najmniej twarde a 5 najbardziej twarde W ten sposób na Ryneczku Lidla znajdziemy m.in. ziemniaki mączyste (odmiana Lilly), z których można przygotować puree, kopytka, pyzy, knedle, kartacze lub placki, o twardości 2. Dostępne są także ziemniaki do gotowania (odmiana Gala), z których przygotujemy dania obiadowe, twardość 4. W ofercie są również ziemniaki sałatkowe, które idealnie sprawdzą się w przypadku sałatek, ziemniaków w mundurkach oraz zapiekanek. Ich stopień twardości to 5. Z ziemniaków do pieczenia (odmiana Melody), o twardości 2, przygotujemy frytki, ziemniaczane łódeczki oraz ziemniaki na grilla. Dla szczególnych miłośników „pyr” w ofercie sieci dostępne są także ziemniaki z Wielkopolski o tradycyjnych odmianach: Lord i Denar.
Sprawdź również: Odpowiedzialne gospodarowanie odpadami