Główny Inspektorat Sanitarny wycofał ze sklepów partię popularnej przyprawy- kurkumy z powodu zanieczyszczenia pałeczkami Salmonelli. Jej spożycie może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w jednej z pięciu badanych próbek kurkumy suszonej marki Fistaszek. Szczegóły produktu, przed którym ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny:
Produkt: Kurkuma, 100 g Zakład pakowania: FISTASZEK, Joanna Małysz, Dzielce 27, 22-463 Radecznica Numer partii: P 14 05 Data minimalnej trwałości: 12.2022 Zakład konfekcjonujący przyprawę jest w trakcie wycofywania z rynku zakwestionowanej partii kurkumy zanieczyszczonej Salmonellą. Proces monitoruje Państwowy Inspektorat Sanitarny
Groźna Salmonella
Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową przez spożycie wody lub jedzenia zawierającego pałeczki Salmonelli. Objawy salmonellozy, które pojawiają się kilkanaście godzin po jedzeniu to: gorączka, bóle głowy, bóle brzucha, biegunka, nudności i wymioty. Leczenie czasami wymaga pobytu w szpitalu.