Lidl już od dłuższego czasu stawia na świeże owoce i warzywa, prowadzone były nawet kampanie reklamowe w tym celu. Sieć zaprezentowała serię spotów w których uchyliła rąbka tajemnicy i pokazała jak funkcjonują sklepy. Według zapewnień w każdym sklepie pracownicy monitorują stan dostępnych produktów, a gdy ich jakość nie spełnia wysokich wymagań produkt jest zabierany z sali sprzedaży.
Zobacz również: Uwaga fani Słodziaków! To ostatnia szansa na odebranie naklejek
Jak informuje Lidl obecnie w sklepach dostępnych jest ponad 150 różnych owoców i warzyw. Coraz więcej z nich posiada certyfikat BIO, czyli pochodzi z ekologicznych upraw. W ofercie sklepów pojawia się także szeroki wybór produktów sezonowych, takich jak polskie ziemniaki, kurki, czosnek, fasola szparagowa, maliny czy czereśnie. W ofercie Ryneczku Lidla znajdziemy oczywiście również owoce egzotyczne, takie jak awokado zielone, bio-awokado, granaty, kaki, liczi, mango, pomelo czy akcyjnie mangostan, pitaja, kumkwat, rambutan czy tamarillo.
- Troska o zdrowe i dobre życie naszych klientów poprzez oferowanie im świeżych, pełnych witamin produktów to jeden z głównych filarów działalności Lidl Polska. Nasi pracownicy są specjalnie przygotowani by z troską podchodzić do jakości oferowanych przez nas owoców i warzyw. Nasze podejście jest proste, ale wiele mówiące: na Ryneczku Lidla ma być po prostu świeżo oraz z gwarancją wysokiej jakości i bezpieczeństwa - podsumowuje Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communication, Lidl Polska.
Czytaj także: Ostatnie 4 niedziele handlowe w 2019 r. Zaplanuj weekendowe zakupy
Sieć przekonuje, że ich produkty muszą spełniać szereg restrykcyjnych wymogów, a także byc dostosowane do zasad zdrowego odżywiania. Warzywa i owoce dostępne na Ryneczku Lidla przewyższają standardy europejskie. Firma dopuszcza pozostałości substancji czynnych w wysokości maksymalnie jednej trzeciej poziomu ustalonego przez UE - czyli w produktach konwencjonalnych Lidla jest 2/3 mniej pozostałości pestycydów niż dopuszcza to UE. Oczywiście ta wyśrubowana norma nie dotyczy ekologicznych produktów BIO, które w ogóle są pozbawione kontaktu ze środkami ochrony rośli. Bowiem w odpowiedzi na potrzeby klientów Lidl stale powiększa gamę BIO produktów, które na półkach są specjalnie oznaczone. Uprawa BIO warzyw i owoców jest bardziej wymagająca – plony te pochodzą z gospodarstw ekologicznych, które zakładają m.in. brak stosowania oprysków, pestycydów i nawozów sztucznych. Ponadto zbiory BIO warzyw i owoców są mniejsze niż standardowe. W asortymencie BIO na Ryneczku Lidla znajdziemy obecnie BIO ogórki, paprykę, pieczarki arbuza, awokado, jarmuż, porzeczki czerwone, nektarynki bazylię, czy miętę.