O tej porze roku zazwyczaj rozpoczyna się sezon na polskie truskawki, w tym roku jest on trochę opóźniony. Niezbyt ciepła wiosna się sprzyjała wzrostowi owoców. Jak podaje portal businessinsider.pl – na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach owoce są bardzo drogie i jest ich na razie mało, mamy z kolei dużo truskawek z importu, najczęściej z Hiszpanii lub Grecji. Ich cena jest na poziomie 17-19 zł za kg.
Cena zwala z nóg
- "Truskawki są w ilościach śladowych, sprzedają je 2-3 osoby w opakowaniach jednokilogramowych. Kosztują 30-34 zł za kilogram" - powiedział ekspert rynku Maciej Kmera. Dodał, że o ile wcześniej oferowane były truskawki z upraw szklarniowych, to obecnie sprzedawane są już owoce uprawniane w gruncie, spod folii. Zdaniem Kmery słoneczne dni znacznie przyspieszą dojrzewanie truskawek, ale ich będzie zależy od pogody, a synoptycy zapowiadają deszcze.
Polecany artykuł:
Drogie warzywa
Dużo droższe są też ubiegłoroczne warzywa korzeniowe, takie jak pietruszka, seler, buraki czy kapusta, brakuje młodych. Drożeją też polskie ziemniaki, o tej porze roku jest ich mało, trudno jest przechować je w dobrym stanie do wiosny.
Horrendalne ceny warzyw. Fasolka szparagowa za 70 zł
Mamy na rynku młode ziemniaki sprowadzane np. z Cypru. Na nasze trzeba jeszcze poczekać, pogoda opóźniła również ich uprawę , dopiero kilka dni temu pojawiły się pierwsze irgi, ale w cenie 12-14 zł/kg.