Zakaz produkcji sztucznego mięsa
Włoska Izba Deputowanych przyjęła ustawę zakazującą produkcji mięsa syntetycznego. Włochy są na razie jedynym krajem w Europie, który wprowadził zakaz produkcji syntetycznego mięsa i zakaz obrotu nim na rynku. Zakaz dotyczy produkcji i obrotu „żywnością i paszą wyprodukowaną z izolowanych lub wyhodowanych kultur komórkowych lub tkanek pochodzących z kręgowców”. Ustawa przewiduje karę pieniężną w wysokości od 10 tys. do 150 tys. euro (czyli do 10 proc. rocznego obrotu) dla tych, którzy produkują lub handluje żywnością i paszą wyprodukowaną z kultur komórkowych lub tkanek pochodzących od kręgowców. Ustawa zakazuje również nazywania produktów bezmięsnych terminami typowymi dla produktów z mięsa zwierzęcego, na przykład używania nazw klopsiki sojowe, burger z ciecierzycy lub warzywny fishburger.
Singapur jako pierwszy zatwierdził sprzedaż mięsa hodowlanego
W listopadzie 2022 r. Singapur jako pierwszy kraj zatwierdził komercyjną sprzedaż mięsa hodowlanego. W czerwcu ub.r. Stany Zjednoczone zezwoliły na produkcję i sprzedaż mięsa hodowlanego. Istnieją dwie firmy, które otrzymały zgodę Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych: Upside Foods i Good Meat. Również w czerwcu ub.r. w Izraelu, w mieście Rehovot, został otwarty pierwszy na świecie zakład przemysłowy do produkcji wędlin hodowlanych, którego właścicielem jest startup Future Meat Technologies.