Daniel Obajtek zeznaje na komisji śledczej ws. afery wizowej

Autor: PAP/Leszek Szymański

B. prezes Orlenu zarabia krocie

Tak Obajtek zarabia ogromne pieniądze na Węgrzech! Przeglądamy oświadczenie majątkowe europosła PiS-u

Mamy oświadczenie Daniela Obajtka! Były prezes Orlenu, obecnie europoseł PiS-u, zarabia ogromne pieniądze na Węgrzech, które może dodać do swojej - i tak już sporej - pensji eurodeputowanego. I to w spółce powiązanej biznesowo ze środowiskiem zięcia Viktor Orbana i rządu w Budapeszcie.

Ile zarabia Daniel Obajtek? Opublikowano jego oświadczenie majątkowe

Daniel Obajtek jako poseł europarlemtu musiał złozyć oświadczenie majątkowe. Z dokumentu można się dowiedzieć m.in., że były prezes Orlenu zarabia na Węgrzech niemal tyle samo, co w Brukseli. Może bowiem liczyć na 15 tys. euro miesięcznie jako dyrektor rozwoju biznesu międzynarodowego Bayer Construct Zrt.

Szefem spółki jest Atylla Balazs, czyli partner biznesowy Istvana Tiborcza, męża najstarszej córki węgierskiego premiera Viktora Orbána, Raheli. Ponadto jest on współwłaścicielem spółki BBID, do której z kolei należy apartament, gdzie Obajtek w kampanii wyborczej miał się ukrywać przed wezwaniem na komisję śledczą.

Wynagrodzenie podstawowe w eurodeputowanego wynosi nieco ponad 10 tys. euro, czyli mniej niż Obajtek zarobi na Węgrzech, niemniej w Brukseli może też liczyć na szereg dodatków, dzięki którym polityk PiS w europarlamencie może zarabiać ok. 73 tys. zł netto na miesiąc, czyli ok. 10 tys. więcej niż u węgierskiego pracodawcy.

Daniel Obajtek milionerem - zarobki, nieruchomości i kredyty

W oświadczeniu majątkowym europoseł PiS wpisał 1,05 mln zł i 20 tys. euro oszczędności. W latach 2021-2024, głównie jako szef Orlenu, Obajtek zarobił blisko 10,5 mln zł.

Wykazał też dom o powierzchni 270 metrów kw. z prawem nieodpłatnego dożywotniego użytkowania, którego wartość określił na pół miliona zł. Polityk PiS wykazał również gospodarstwa rolne o powierzchni kolejno: 3,49 ha, 0,43 ha i 11,5195 ha. Obajtek dzieła sztuki i zegarki wycenił na 200 tys. zł.

Były prezes Orlenu ma też zobowiązania. Konkretnie pożyczkę w banku PKO S.A. na kwotę 800 tys. zł na 5 lat, z której pozostało mu do spłaty ok. 203,1 tys. zł. Wykazał również zobowiązanie wobec sprzedającego z tytułu nabycia

QUIZ PRL. Nie tylko Gierek. Czy pamiętasz grube ryby PRLu?

Pytanie 1 z 10
1. W najlepszych dla niej czasach PZPR liczyła:
Edward Gierek