Wakacje 2020
Zjeść można będzie we wszystkich pociągach kategorii Express InterCity Premium (EIP) obsługiwanych składami Pendolino. W trosce o bezpieczeństwo i komfort podróżnych w strefie gastronomicznej zostały wprowadzone specjalne zasady sanitarne. Dostępnych będzie 50 proc. miejsc, a pasażerów będzie obowiązywać, podobnie jak w całym pociągu, obowiązek zasłaniania ust i nosa. Przed wejściem do wagonu gastronomicznego podróżni będą także musieli zdezynfekować ręce. Maseczkę będziemy mogli zdjąć po zajęciu miejsca przy zdezynfekowanym stoliku. W strefie gastronomicznej obowiązuje też zachowywanie bezpiecznego dystansu. O specjalnych zasadach sanitarnych w czasie podróży informują plakaty przy wejściu do wagonu gastronomicznego, monitory pokładowe oraz komunikaty wygłaszane przez drużynę konduktorską.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Wakacje w czasie koronawirusa. Jakie zasady w autokarze, na obozie i koloniach?
Bezpieczne podróżowanie
Wszystkie wagony Pendolino są codziennie dezynfekowane przez producenta taboru metodą zamgławiania, czyli rozproszenia środka dezynfekującego razem ze strumieniem powietrza w postaci mikroskopijnych cząstek. Dodatkowo pociągi są czyszczone podczas jazdy na całej trasie. Dezynfekowane są newralgiczne elementy, z którymi podróżni mają bezpośredni kontakt, m.in. klamki, poręcze, uchwyty, przyciski sterowania drzwiami. PKP Intercity wprowadziło także obowiązkową rezerwację miejsc we wszystkich kategoriach pociągów. Obecnie do dyspozycji pasażerów jest już ponad 400 połączeń PKP Intercity, a usługa gastronomiczna będzie także stopniowo przywracana w pozostałych kategoriach pociągów: Express InterCity (EIC i EC), InterCity (IC) i Twoich Liniach Kolejowych (TLK).