Warzywa będą droższe o jedną trzecią, w stosunku do cen sprzed roku, ale drożyzna dotknie nie tyko wegetarian. Wieprzowina jest najdroższa od 18 lat. Jak pisze "Rzeczpospolita" to efekt m.in. epidemii ASF. Nie bez znaczenia jest także ubiegłoroczna susza, przez którą podrożały warzywa. Efektem jest łańcuch podwyżek. - Konsumenci postawieni przed wysokimi cenami jednego mięsa wybierają inne, tańsze, w efekcie w ślad za wieprzowiną rosną ceny drobiu - czytamy w "Rzeczpospolitej".
Według danych GUS od początku roku ceny jedzenia wzrosły średnio o 6,2 proc. W przypadku warzyw podwyżki sięgnęły 27 proc. Cukier jest droższy o 23 proc, zboża nawet o 30 proc. a wędliny o niemal 6 proc. Wzrosty cen nie oszczędziły nawet pieczywa. Chleb podrożał o ok. 10 proc. Dodatkowo, jak zauważa gazeta, nie ma szans na sezonowe spadki cen. Te, jeśli w ogóle się pojawią, jesienią będą symboliczne.
Łagodniej z naszymi portfelami obejdą się takie produkty jak jaja i masło. Te w porównaniu z ubiegłym rokiem są tańsze o ok. 6 proc. O ponad 4 proc. spadły także ceny owoców. Mniej płacimy również za oleje i tłuszcze, które staniały o 2,8 proc. a a mleko o 0,7 proc.