Jajka

i

Autor: pixabay

GIS

Wykryto salmonellę w jajkach. GIS ujawnia numer partii

2024-09-11 15:01

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące zanieczyszczenia pałeczkami Salmonelli partii jaj z chowu klatkowego. Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Bakterie Salmonella - numer partii jajek

Producentem produktu jest Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie. Bakterie Salmonella wykryto w jajach z chowu klatkowego. Numer partii: 22.09.2024. Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024. Kod kreskowy: 5 987463 142650.

GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to m.in. bóle brzucha i odwodnienie.

Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę - Spółdzielnię Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie - o konieczności wycofania jaj z rynku.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Czym są salmonellozy durowe i jelitowe

Salmonelozy są to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe.

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.

Salmonelozy durowe – dur brzuszny i dur rzekomy – powodowane są odpowiednio przez bakterie Salmonella Typhi oraz Salmonella Paratyphi A, B i C.

Salmonelozy jelitowe powodowane są przez pałeczki Salmonella, inne niż Salmonella typhi oraz Salmonella paratyphi.

QUIZ Gospodynie domowe w PRL. Czy w Polsce Ludowej dałabyś radę zrobić coś z niczego?

Pytanie 1 z 14
Żyjesz w PRL-u. W sklepie zabrakło majonezu, a jutro wesele. Co robisz?
QUIZ PRL. Gospodynie domowe w PRL-u

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze