Bakterie Salmonella - numer partii jajek
Producentem produktu jest Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie. Bakterie Salmonella wykryto w jajach z chowu klatkowego. Numer partii: 22.09.2024. Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024. Kod kreskowy: 5 987463 142650.
GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to m.in. bóle brzucha i odwodnienie.
Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę - Spółdzielnię Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie - o konieczności wycofania jaj z rynku.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Czym są salmonellozy durowe i jelitowe
Salmonelozy są to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe.
Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.
Salmonelozy durowe – dur brzuszny i dur rzekomy – powodowane są odpowiednio przez bakterie Salmonella Typhi oraz Salmonella Paratyphi A, B i C.
Salmonelozy jelitowe powodowane są przez pałeczki Salmonella, inne niż Salmonella typhi oraz Salmonella paratyphi.